Najniži kreditni rejting Crne Gore od obnove nezavisnosti 2006.

Međunarodna rejting agencija Standard and Poor’s (S&P) smanjila je dugoročni kreditni rejting Crne Gore sa B+ na B, uz stabilan izgled.

Ovo je najniži kreditni rejting Crne Gore od obnove nezavisnosti 2006. godine, prenosi CdM.

Kao razloge navode oslabljenu fiskalnu i platnobilansnu poziciju zemlje i pad BDP od 15.5 odsto. Projektuju da će javni dug u proseku iznositi skoro 80 odsto BDP na srednji rok, što je za oko za dvadeset procentih poena više u odnosu na projekciju S&P pre pandemije i očekuju postepeni oporavak ekonomije što će zavisiti od globalnog progresa u vakcinaciji.

Ističu i da je u Crnoj Gori povećano učešće spoljnjeg duga u ukupnom,ukazujući na rastuću međuzavisnost fiskalnih i eksternih neravnoteža.

U S&P navode da, imajući u vidu pad ekonomije zbog kovida i oslabljenu fiskalnu poziciju, očekuju da će se deficit javnih finansija spustiti na oko 3 odsto BDP tek 2023. Međutim “postoji rizik da vlasti možda neće biti u mogućnosti da kontrolišu nivo tekuće potrošnje imajući u vidu istoriju labave kontrole, heterogenu prirodu nove vladajuće koalicije i tanku parlamentarnu većinu”, navode u S&P-u.

U Agenciji očekuju dinamičniji oporavak ekonomije na srednji rok nakon pada u 2020, izazvanog korona virusom.

S&P računa da CRna Gora ima fiskalni prostor nakon emisije obveznica od 750 miliona evra za finansiranje budžeta u narednih 12 meseci i da će distribucija vakcine biti uspešna, pa zbog toga projektuje stabilne izglede.

Međutim, u pesimističkom scenariju kažu da “rejting može biti pod pritiskom ako se crnogorska ekonomija ne oporavi tokom 2021-2022, što će značiti dalji pritisak na već slabu fiskalnu poziciju.”

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde