Najveća američka investicija u Crnoj Gori vredna skoro 300 miliona dolara

Američka ambasada u Podgorici je počela izgradnju novog kompleksa ambasade vrednog 296 miliona dolara, koji bi trebao da bude završen 2025. godine, što predstavlja i najveću američku investiciju u Crnoj Gori do sada, piše Investitor.me.

“Kao prijateljima, partnerima i saveznicima, izgradnja novog kampusa američke ambasade svedoči o snazi i važnosti naših bilateralnih odnosa”, kazala je na prezentaciji projekta ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.

Na prezentaciji zdanja buduće nove ambasade SAD u Podgorici je rečeno da će se tokom njene izgradnje uposliti oko 380 američkih, lokalnih i radnika iz trećih zemalja, te da će nova zgrada, pomoćni objekati i sadržaji biti integrisani u prostor, uz zaštitu biodiverziteta lokacije.

“Sva stabla masline, koja su postojala na području izgradnje su presađena u rasadnik, kako bi se ponovo mogla zasađena blizu nove zgrade ambasade”, rekla je ambasadorka Rajzing Rajnke.

Navela je i da će u ambasadi biti stalna postavka crnogorskih i američkih umetničkih radova.

SAD su zvanično u Crnoj Gori prisutne još od 2002, kada je otvorena zgrada Američke misije u Podgorici i imala je status konzulata sve do 2006. godine, kada je nakon referenduma o nezavisnosti, transformisana u ambasadu.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde