Ipak će biti gasa iz Gazproma

Redakcija
Redakcija
Bonitet.com

Poslednji članci iz ove rubrike

Ruski Gazprom je poručio kupcima u Evropi da im ne može garantovati snabdevanje gasom zbog „vanrednih“ okolnosti i „više sile“, navodi se u pismu u koje je agencija Reuters imala uvid.

UPDATE: Ista agencija danas je objavila nove informacije koje glase da će isporuke gasa ipak biti nastavljene 21.jula kako je i predviđeno

Reuters je ranije preneo pismo ruskog državnog  giganta od 14. jula, koje je isplivalo u javnost, gde se navodi da retroaktivno proglašava višu silu za snabdevanje od 14. jula. Vest dolazi pošto je Severni tok 1, ključni gasovod koji isporučuje ruski gas u Nemačku i šire, podvrgnut godišnjem održavanju sa ciljem da se završi u četvrtak.

Poznata kao klauzula o „božjem činu“, viša sila je standard u poslovnim ugovorima i navodi ekstremne okolnosti koje oslobađaju stranu od njihovih zakonskih obaveza.

Kako navodi Reuters, nemački uvoznici ruskog gasa RWE i Uniper bili su među onima koji su primili ovo pismo.

Isporuke ruskog gasa opadaju već nekoliko meseci putem glavnih ruta, uključujući preko Ukrajine i Belorusije, kao i kroz Severni tok 1 ispod Baltičkog mora.

Trgovački izvor, koji je tražio da ne bude imenovan zbog osetljivosti ovog pitanja, rekao je da se viša sila odnosi na isporuke preko Severnog toka.

1 KOMENTAR

  1. […] Pismo ruskog državnog diva od 14. srpnja, koje se pojavilo danas, navodi da retroaktivno proglašava višu silu za opskrbu od 14. srpnja. Vijest dolazi u trenutku kada Sjeverni tok 1, ključni plinovod koji isporučuje ruski plin u Njemačku i šire, prolazi godišnje održavanje s ciljem završetka u četvrtak,prenosi bonitet.com. […]

Komentari su zatvoreni.

Preporučujemo

Pratite nas