Ipak će biti gasa iz Gazproma

Ruski Gazprom je poručio kupcima u Evropi da im ne može garantovati snabdevanje gasom zbog „vanrednih“ okolnosti i „više sile“, navodi se u pismu u koje je agencija Reuters imala uvid.

UPDATE: Ista agencija danas je objavila nove informacije koje glase da će isporuke gasa ipak biti nastavljene 21.jula kako je i predviđeno

Reuters je ranije preneo pismo ruskog državnog  giganta od 14. jula, koje je isplivalo u javnost, gde se navodi da retroaktivno proglašava višu silu za snabdevanje od 14. jula. Vest dolazi pošto je Severni tok 1, ključni gasovod koji isporučuje ruski gas u Nemačku i šire, podvrgnut godišnjem održavanju sa ciljem da se završi u četvrtak.

Poznata kao klauzula o „božjem činu“, viša sila je standard u poslovnim ugovorima i navodi ekstremne okolnosti koje oslobađaju stranu od njihovih zakonskih obaveza.

Kako navodi Reuters, nemački uvoznici ruskog gasa RWE i Uniper bili su među onima koji su primili ovo pismo.

Isporuke ruskog gasa opadaju već nekoliko meseci putem glavnih ruta, uključujući preko Ukrajine i Belorusije, kao i kroz Severni tok 1 ispod Baltičkog mora.

Trgovački izvor, koji je tražio da ne bude imenovan zbog osetljivosti ovog pitanja, rekao je da se viša sila odnosi na isporuke preko Severnog toka.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

  1. […] Pismo ruskog državnog diva od 14. srpnja, koje se pojavilo danas, navodi da retroaktivno proglašava višu silu za opskrbu od 14. srpnja. Vijest dolazi u trenutku kada Sjeverni tok 1, ključni plinovod koji isporučuje ruski plin u Njemačku i šire, prolazi godišnje održavanje s ciljem završetka u četvrtak,prenosi bonitet.com. […]

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde