Propale tržne centre kupuje Amazon

Amazon, koji je i sam uticao na propadanje tržnih centara u SAD, sada je napravio pun krug otkupivši tržne centre i pretvorivši ih u distributivne centre za svoje rastuće carstvo e-trgovine.

Naime, NBC je izvestio da je Amazon u poslednjih nekoliko meseci pokrenuo niz kupovina tržnih centara. Prošlog meseca maloprodajni gigant sa sedištem u Sijetlu dobio je odobrenje za pretvaranje tržnog centra u Baton Ružu (Luizijana) u distributivni centar površine 3,4 miliona kvadratnih metara. Istog meseca, Amazon je dobio slično odobrenje da tržni centar u Noksvilu (Tenesi) pretvori u distributivni, površine 220.000 kvadratnih metara, prenosi B92.

Ovi poslovni dogovori usledili su nakon odluke lokalnog odbora za planiranje u Vorčesteru (Masačusets) da Amazonu dozvoli da gradski tržni centar Greendale pretvori u distributivni centar površine 121.000 kvadratnih metara.

Analiza kompanije Coresight Research otkrila je da je između 2016. i 2019. godine Amazon pretvorio oko 25 tržnih centara u distributivne objekte. Taj bi tempo trebalo da se ubrza usred novonastalog stanja u maloprodajnom okruženju, koje ne samo da se suočilo sa kontinuiranim rastom internet-kupovine, već ga je pandemija kovida 19 gotovo desetkovala. Ovo je stavilo vlasnike tržnih centara u poziciju da moraju da traže načine da monetizuju sredstva koja propadaju alarmantnom brzinom.

Wall Street Journal je prošlog leta izvestio da je Simon Property Group, najveći vlasnik tržnih centara u toj zemlji, u pregovorima sa Amazonom da pretvori Sajmonove robne kuće u Amazonove distributivne centre. Ti razgovori navodno su bili usredsređeni na pretvaranje prodavnica koje su ranije ili trenutno zauzimali J.C. Penney i Sears Holding, a oba brenda podneli su zahtev za zaštitu od bankrota i najavili planove za zatvaranje desetina prodavnica širom države.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde