‘Short seleri’ se klade na usporavanje ekonomije, pad maloprodaje i cena nafte

Prema izveštaju S&P Global Market Intelligence, ‘short seleri’ ili investitori koji ulažu u propast akcija, počinju da se klade na usporavanje ekonomije i protiv brojnih industrija kojima je u poslednje vreme dobro išlo.

Kao prvu industriju, ovaj izveštaj navodi maloprodaju. Kratkoročne akcije koje drže ‘short seleri’ iz segmenta maloprodaje porasle su na 5,24 odsto što je najviše od januara prošle godine. Među onima kojima ovakve akcije rastu su i proizvođači električnih vozila.

Ovi investitori misle i da će skok cene nafte uskoro splasnuti, što bi moglo da ugrozi profit i zamah cena akcija energetskih kompanija.

„Kratko interesovanje za energetski sektor, koje je poraslo zbog ‘opklada’ da istorijski visoke cene nafte verovatno neće potrajati, popelo se na 3,91 odsto sredinom marta, što je najviši nivo od sredine oktobra 2020.“, dodaje S&P.

Na meti ovih investitora su i akcije kompanija koje se bave zdravstvenom zaštitom. Sektor je imao koristi kao rezultat pandemije Covid-19, i mnogi su pohrlili da kupe akcije jer smatraju da je industrija sigurna, međutim one uskoro mogu da izgube ‘privlačnost’ kod konzervativnih investitora koji traže solidne prinose od dividendi.

Kako se navodi u izveštaju, zanimljivo je da akcije banaka ne upadaju ‘u zasedu’ ovakvih investitora. Čini se da se ‘short seleri’ nadaju da će više povećanja kamatnih stopa povećati profitabilnost kredita za finansijski sektor. Prema podacima S&P-a, sektor finansijskih usluga imao je najmanji porast ovih kratkoročnih kamata.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde