Spajaju se najveće nemačke firme za biznis sa nekretninama

Najveće nemačke firme za biznis sa nekretninama Vonovia i Deutsche Wohnen dogovorile su 18 milijardi evra vredno spajanje, prenose agencije.

Sporazum ove dve kompanije mogao bi stvoriti evropskog diva nekretnina s 550 hiljada stanova vrednih 80 milijardi evra i s kombinovanom tržišnom procenom od oko 48 milijardi evra.

Prema dogovorenim uslovima, Vonovia će platiti 52 evra po deonici, a deoničari Deutsche Wohnena će zadržati pravo na dividendu od 1,03 po deonici, saopštila je Vonovia. 

Vonovia je pre pet godina pokušala isto da uradi, ali je tada naišla na otpor deoničara Deutsche Wohnena, koji su bili protiv “neprijateljske ponude preuzimanja” u vrednosti 9,9 milijardi evra.

Analitičari smatraju da bi ovaj sporazum mogao imati problem u vezi zabrinutosti za pošteno tržišno takmičenje na usitnjenom tržištu.

Kako bi osigurale podršku za povezivanje, dve su se kompanije obavezale da će u Berlinu tokom iduće tri godine ograničiti redovno povećanje stanarine na jedan odsto godišnje, a u sledeće dve godine promene će biti prilagođene inflaciji. 

Uprkos značajnom vođstvu pred ostalim nemačkim grupama stambenih nekretnina, Vonovia ima samo 0,9 odsto udela na rascepkanom nemačkom tržištu stanova.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde