Startap srpske naučnice pokreće prvi pogon za reciklažu litijum-jonskih baterija u Evropi

Milovan Miličković
Milovan Miličković
Editor in Chief, Bonitet.com

Poslednji članci iz ove rubrike

Startap tozero prikupio je 3,5 miliona evra čime su omogućena sredstva za pokretanje prvog pogona za reciklažu litijum-jonskih baterija u Evropi.

Ovaj startap pokrenule su dr Ksenija Milićević Nojman, zajedno sa Sarom Flajšer u Minhenu u julu ove godine.

Cilj ovog startapa je smanjiti štetan uticaj na životnu okolinu, posebno kada se ima u vidu da su litijum-jonske baterije ključne u procesu elektrifikacije motornih vozila i dekarbonizacije vazduha.

“Reciklaža baterija nije opcionalan već neophodan korak ka održivom razvoju, elektrifikaciji i dekarbonizaciji planete. Vraćanje kritičnih metala kao što su litijum, kobalt i nikl iz produkcijskog otpada i neupotrebljivih baterija nazad u proizvodnju i to na tlu Evrope je bitno geopolitičko i ekološko pitanje koje zahteva trenutnu akciju”, rekla je Milićević Nojman u izjavi koju je prenela Netokracija.

Kako prenose portali koji se bave tehnološkim vestima, pogon koji će služiti za reciklažu biće stacioniran u Minhenu.

“Fantastičan tim”

Krug finansiranja vodio je berlinski pred-seed fond Atlantic Labs, uz dodatno učešće Verve Ventures i Possible Ventures, sa još drugim investitorima. Među onima koji su podržali tozero su i bivši član odbora kompanije Volkswagen Johem Hajcman, a tozero tehnički savetuje Bernd Fridrih, šef Instituta za procesnu metalurgiju i reciklažu metala (IME) na Univerzitetu RWTH  u Ahenu.

Foto: @tozero Ksenija Milićević Nojman i Sara Flajšer

Daniel Niemi, direktor Atlantic Labs-a, rekao je da su Sara i Ksenija “fantastičan tim sa skupom simbiotičkih veština, dubokom ekspertizom u domenu i ambicijom da se izgradi trajni poduhvat”.

“Oduševljeni smo što ćemo sa njima biti partneri u ovoj misiji,” rekao je Niemi.

Ko je dr Ksenija Milićević Nojman

Dr Ksenija Milićević Nojman, koja će kao suosnivač obavljati i funkciju šefice tehnološkog odseka (CTO) u tozeru, studirala je hemijsko inžinjerstvo na Univerzitetu u Beogradu, gde je stekla master diplomu. Doktorirala je na RWTH Univerzitetu u Ahenu u Nemačkoj.

Prema njenoj LinkedIn strani, godinama je radila u pomenutom Institutu za procesnu metalurgiju i reciklažu metala. Poslednjih godina radila je na pribavljanjanju sredstava i identifikaciju strateških projekata u oblastima cirkularne ekonomije i prostora, kao što su svemirski resursi, recikliranje baterija i metalurgija nulte emisije.

Godinu i po dana provela je i kao R&D (Research & Development) menadžerka, u kompaniji Maana Electric iz Luksemburga, odgovorna za razvoj ISRU tehnologija za proizvodnju solarnih panela na Zemlji i na Mesecu.

Komentari

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

Preporučujemo

Pratite nas