Švajcarska se pridružuje Regionalnom Challenge Fondu

Nemačka razvojna banka KfW i Vlada Švajcarske, koju predstavlja Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), zaključile su ugovor o finansiranju s ciljem podrške Regionalnog Challenge Fonda (RCF).

Ovim sporazumom, SDC će izdvojiti 9,7 miliona švajcarskih franaka za finansiranje projekata dualnog obrazovanja na Zapadnom Balkanu.

RCF je finansijski instrument osmišljen da poveća zapošljavanje mladih. Fond podstiče konkurentnost preduzeća u ekonomijama Zapadnog Balkana finansiranjem investicija u opremu i infrastrukturu za odabrane projekte kooperativnog ili dualnog obrazovanja koji se sprovode kroz partnerstvo između ustanova za stručno obrazovanje i preduzeća. Bespovratna sredstva se dodeljuju kroz regionalno takmičenje (challenge).

Regionalni Challenge Fond je nastao na inicijativu nemačkog Saveznog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), delegiran KfW razvojnoj banci, a sprovodi ga Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana (WB6-CIF) koji predstavlja zajedničku inicijativu privrednih komora iz regiona. Finansijska sredstva Fonda u visini od 39 miliona evra, dobijenih kroz Nemačku razvojnu saradnju, povećaće se na približno 49 miliona evra zahvaljujući doprinosu Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

Klaus-Martin Miler, direktor KfW Nemačke razvojne banke za jugoistočnu Evropu i Tursku, istakao je da je Regionalni challenge fond “već  uspeo da spoji privatni sektor i ustanove za stručno osposobljavanje”.

“Naša zajednička vizija je modernizovan, zelen i inovativan sektor stručnog obrazovanja i obuke koji uspešno odgovara potrebama preduzeća”, rekao je.

Derek Džordž, zamenik šefa Odeljenja za saradnju, Beograd,  rekao je da će Fond dopuniti i unaprediti rezultate švajcarskih bilateralnih programa u regionu, a iskustvo i mreže švajcarskih programa u regionu biće na raspolaganju Fondu.

Balša Ćulafić, koordinator RCF projekta iz WB6 Komorskog investicionog foruma  rekao je da su preduzećima iz šest ekonomija Zapadnog Balkana potrebni adekvatno kvalifikovani radnici, a da su prednosti zajedničke implementacije dualnog i kooperativnog obrazovanja u partnerstvu sa dobro opremljenim pružaocima stručne obuke prepoznate su među mnogim preduzećima.

Regionalni challenge fond ima za cilj da ojača relevantnost stručnog obrazovanja i obuke za tržište rada jačanjem kooperativnog pristupa obuci u ekonomijama Zapadnog Balkana 6: Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije.

Nakon prvog poziva, raspisanog 2021. godine, RCF je primio 205 prijava od konzorcijuma instituta za stručno osposobljavanje i više od 600 preduzeća. Na kraju je odabrao 37 najperspektivnijih projekata, dodelivši regionu oko 14,5 miliona evra. Drugi poziv RCF-a za iskazivanje interesovanja bio je otvoren je od 7. marta do 14. aprila 2022. godine, na kojem su učestvovala 123 konkurentna konzorcijuma, od kojih je 47 pozvano u drugu fazu kako bi predali potpuni predlog projekta. Konačna selekcija je u toku, a Fond će uložiti oko 8,8 miliona evra u najuspešnije kandidate iz drugog poziva.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde