TEENvestitori verovatno znaju više o ulaganjima od vas

Foto: Bonitet.com / Midjourney

U svetu u kojem finansijska pismenost postaje fundamentalna poput čitanja i pisanja, novi trend se rađa u srcu Wall Street-a. Poslednjih godina, prijavljen je značajan porast teen (tinejdžera) investitora, sa skoro 200 000 starateljskih računa ( custodial accounts) otvorenih samo u jednoj od finansijskih institucija specijalizovanih za brokerske usluge. Ovaj porast učešća mladih deo je većeg talasa entuzijazma prema ulaganjima na berzi, koji je pokrenut početkom pandemije

Ako mislite da je 17 godina prerano da bi se vozio auto Tesla, šta ćete reći o 17-godišnjacima koji poseduje akcije u ovoj i sličnim velikim kompanijama? O njima govori tekst u Wall Street Journal-u.

TEENvestitori: Višak novca na berzu

Jedna od njih je i Sofija Kastelblanko. Ovaj TEENvestitor živi u predgrađu Čikaga, ide u tamošnju srednju školu i bavi se kreiranjem sadržaja za društvene mreže. Kada je pre tri godine počela od toga i da zarađuje, roditelji su joj predložili da deo novca investira, umesto da ga uplaćuje na štedni račun. Otac je nekoliko desetina hiljada dolara uložio u njeno ime, između ostalog i na račun u Charles Schwab-u. Naime, tinejdžeri ne mogu da otvore sopstvene brokerske račune dok ne napune 18 godina, ali odrasli mogu da otvore takozvane starateljske račune (custodial accounts), koji im se predaju kada postanu punoletni.

___________________

INTERESANTNO 1: Skoro dve trećine investitora koji pripadaju generaciji Z izjavilo je da su prvi put počeli da uče o ulaganju u srednjoj školi, u poređenju sa oko 38 odsto milenijalaca, pokazalo je prošlogodišnje istraživanje Bank of America o bogatim pojedincima

___________________

Šesnaestogodišnji Mahant Komuraveli mali deo svog portfolija od oko 7 000 dolara ima u indeksnom fondu S&P 500, dok je većina njegovih ulaganja u velikim kompanijama kao što su Amazon i Advanced Micro Devices. Kaida Bens, 13-godišnjakinja iz Mineapolisa, novac – zarađen od kućnih poslova, poput pranja sudova ili čišćenja kupatila – drži na na investicionom računu na finansijskoj aplikaciji Greenlight. Ali i nju su privukle veće kompanije tako da je investirala u akcije tech giganata kao što su Apple, Alphabet, Disney i Netflix. Ponekad je razmišljala da odustane zbog potencijalnih gubitaka ali kaže da je naučila da akcije idu gore-dole. TEENvestitor Feliks Peng, 17-godišnjak iz Los Anđelesa, mnogo je naučio o ulaganju sa YouTube-a i Instagrama—ali je primetio da pojedini influenseri promovišu rizičnije strategije trgovanja koje više liče na kockanje. Kako kaže „crvena zastava“ je kada pokušavaju da prodaju skupe kurseve trgovanja koji obećavaju investitorima da će brzo zaraditi mnogo novca.

Adrenalin

Sedamnaestogodišnja Rejčel Kim iz Kalifornije, trgovala je akcijama AMC Entertainment Holdings i ostvarila otprilike 300 odsto profita. „Neko vreme sam bila zavisna od tog adrenalina ali kako sam počela više da istražujem, shvatila sam da je malo verovatno da ću nastaviti tako agresivno da zarađujem“. Rejčel je počela da uči o investiranju kako bi pomogla svojim roditeljima, koji su imigranti, da se pripreme za penziju. Sada redovno ulaže otprilike polovinu novca koji zarađuje — od kreiranja sadržaja na društvenim mrežama, rada kao blagajnik i predavanja u svojoj crkvi — u indeksne fondove koji prate S&P 500 i NASDAQ-100. Danas ima oko 10 000 dolara na svom starateljskom računu. „Pošto smo mladi, imamo privilegiju da vidimo kako nam leže kamata na kamatu“, rekla je Rejčel. „Najveća lekcija bi bila da počnete rano.“

________________

INTERESANTNO 2: Ukoliko odvajate samo 10 dolara nedeljno za dete od njegovog rođenja, i taj iznos investirate, ono bi sa 18 godina imalo oko 20 000 dolara na raspolaganju. Do sedamdesetog rođendana, a uz pretpostavku godišnjeg rasta od 8%, ta suma bi narasla na oko milion dolara.

________________

Jedna studija o tome kako mladi upravljaju novcem nedavno je procenila da je oko četvrtine tinejdžera u SAD počelo da investira, a mnogi od njih otvaraju svoje račune tokom zimskog raspusta. Po svoj prilici, ulazak tinvestitora na berzu neće (p)ostati samo fusnota u finansijskoj istoriji već naslov čitavog novog poglavlja. Maloletni investitori, „naoružani“ brokerskim računima koje su otvorili njihovi roditelji ili staratelji, nisu samo pasivni učesnici. Oni se aktivno angažuju na tržištu a na svoje investitorske poduhvate gledaju kao na prilike za učenje i plodno tle za potencijalno unosne povrate na duge staze.

Sve u svemu, tinejdžeri danas imaju priliku koju većina njihovih roditelja nikada nije imala – mogućnost da u ranoj mladosti ulažu u berzu i zarade. Ako se uradi na pravi način, rano ulaganje može osnažiti mlade da stvore i žive život koji zamišljaju.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde