Tržni centri i retail parkovi: šta i gde se gradi u Srbiji?

Od samog početka ove godine nova ponuda maloprodajnih objekata na tržištu je bila nešto skromnija, ali je aktivnost na izgradnji ranije najavljenih projekata, ostala snažna, navodi se u pregledu tržišta maloprodajnih nepokretnosti u Srbiji u drugom kvartalu 2022. godine kompanije CBRE South Eastern Europe.

Tokom drugog kvartala 2022, navodi se u pregledu, otvorena je prva faza AVA šoping parka i ujedno najavljena izgradnja faze 2 ovog projekta. Aktivnost u sekundarnim gradovima je ostala stabilna, bez novih završenih projekata.

Tokom drugog kvartala tekuće godine najavljeno je svega nekoliko novih projekata, koji se pre svega odnose na proširenje kapaciteta postojećih maloprodajnih objekata.

Investitori ostaju fokusirani na izgradnju maloprodajnih parkova na sekundarnim i tercijalnim lokacijama.

Najava za izgradnju novih prvoklasnih tržnih centara nema, pa je ukupna ponuda u Beogradu ostala na nivou od 431.000 m2.

Kompanija MPC Properties najavila je rekonstrukciju šoping centra Ušće, koja će funkcionalno obogatiti ponudu i osvežiti vizuelni karakter objekta. U okviru BEO shopping centra je najavljeno proširenje postojeće terase, uz formiranje nekoliko novih maloprodajnih jedinica. Takođe, nakon kupovine zemljišta na Novom Beogradu, kompanija Eurasia je najavila izgradnju novog tržnog centra.

Radovi na izgradnji Leskovac Retail parka nastavljaju se po planu, a predviđeno je da ovaj projekat bude završen do kraja 2022. godine. Svečano otvaranje GO Retail Parka u Rumi planirano je za septembar ove godine. Nastavljaju se radovi u Obrenovcu na Divao Retail parku, kao i drugoj fazi projekta Nest. Otvaranje oba projekta u Obrenovcu planirano je za prvu polovinu 2023. godine.

Takođe, kompanija RC Europe planira izgradnju druge faze projekta Nest Vršac.

Tržni centri: Oporavak broja posetilaca

„Interesovanje investitora za izgradnju maloprodajnih parkova širom regiona nije opalo ni sa početkom pandemije Covid 19. Specifičnost koncepta kao i miks zakupaca u istim je pokazao veći otpor u odnosu na druge maloprodajne objekte poput tržnih centara, tokom proteklih 18 meseci. Zabeležen je i oporavak broja posetilaca u tržnim centrima, dok je stopa raspoloživosti maloprodajnih lokala u okviru tržnih centara ostala stabilna, uz neke brendove koji su napustili naše tržište, ali i pojedine koji su otvorili nove radnje. Spremnost kupaca da se vrate starim načinima kupovine je ohrabrujuća, a neki trgovci na malo već su iskoristili priliku da uvedu inovativne načine za bezbedniju kupovinu, što ujedno i jača njihovu vezu sa kupcima i dodatno pomaže u izgradnji lojalnosti prema određenom brendu“, istakla je za Bonitet.com Ivana Maksimović, Head of Property Management and Retail, u kompaniji CBRE South Eastern Europe.

Visina zakupnina u okviru prvoklasnih tržnih centara u Srbiji ostala je na stabilnom nivou tokom prethodnih kvartala i kreće se od 26 do 28 evra po m2 na mesečnom nivou. Visina zakupnina u maloprodajnim parkovima takođe je ostala nepromenjena i kreće se u rasponu od 9 do 11 evra po m2 na mesečnom nivou. Stopa prinosa je ostala na nivou od 8%, za tržne centre i maloprodajne parkove.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde