U Amsterdamu ponovo radi Airbnb

Pošto je sud doneo odluku o ukidanju zabrane iznajmljivanja putem internet servisa poput Airbnb-a, stanovnici centra Amsterdama opet će moći da ponude svoje domove turistima.

Levičarske stranke u amsterdamskom gradskom veću prošle su godine progurale zabranu najma putem platformi kao što je Airbnb na tri područja koja čine centralni kanalski prsten Amsterdama, u svrhu suzbijanja onoga što je opisano kao smetnja uzrokovana turistima u starom gradskom jezgru, prenosi Seebiz.

U slučaju koji je pokrenula udruženje vlasnika imovine, lokalni sud je prošlog petka naložio ukidanje zabrane zaključivši da odluka nije bila pravno osnovana.

Kao odgovor, grad je saopštio da bi se od utorka stanovnici tih područja mogli prijaviti za istu dozvolu dostupnu vlasnicima domova koji se nalaze drugde u gradu, dajući im pravo na iznajmljivanje svojih kuća i stanova do 30 noćenja godišnje za najviše četiri osobe istovremeno.

U svojoj je presudi sud naznačio da grad može ograničiti broj kuća dostupnih za iznajmljivanje u bilo kojem okrugu i da može odlučiti da određene mogućnosti vrede samo za stanovnike.

Grad je poručio da i dalje proučava presudu kako bi razmislio o potencijalnim merama.

Prema gradskim proračunima, jedan od 15 stanova u Amsterdamu prošle je godine bio ponuđen na platformama za iznajmljivanje kao što je Airbnb.

Amsterdam svake godine u proseku posjeti 4,5 miliona turista, a broj njegovih stanovnika iznosi oko 900,000.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde