„Ako Kongres ne usvoji paket pomoći, proći će godine dok se ne oporavimo“

Američka sekretarka za finansije Dženet Jelen izjavila je da će „proći godine“ dok se američka ekonomija, razorena koronavirusom, ne vrati na pravi kolosek ukoliko Kongres ne odobri paket pomoći koji je predložio predsednik Džo Bajden, u iznosu od 1,9 hiljada milijardi dolara. Jelen je odbacila tvrdnje republikanaca da je ta cifra suviše visoka.

Jelen je izjavila za CNN da bi, sa usvajanjem paketa pomoći, ekonomija mogla da se vrati na nivo koji se smatra punim zapošljavanjem najveće svetske ekonomije do 2022, sa stopom nezaposlenosti od 4%, nasuprot 6,3 iz januara, prenosi Glas Amerike.

“Ljudi strahovito pate širom zemlje“, rekla je Jelen, podsećajući na skoro 10 miliona izgubljenih radnih mesta zbog pandemije i oko 4 miliona radnika za koje se veruje da su odustali od traženja novog posla. 

Vlada je u petak objavila da su SAD u januaru dodale samo 49.000 novih radnih mesta.

Oba doma Kongresa, koja tesnom većinom kontroliše Bajdenova Demokratska partija, prošle nedelje su glasala za budžetska pravila koja bi, ako to bude neophodno, mogla da omoguće demokratama da „proguraju“ novi zakon o budžetu po partijskoj liniji i u Senatu i Predstavničkom domu, bez podrške ijednog republikanca u Kongresu.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde