Više
  - Reklama -

  Google menja “cookies” sa sistemom FLoC

  Još članaka iz ove rubrike

  Kolačići (“cookies”) su uvek bili glavni način za većinu oglašivača da prikupe lične podatke korisnika indirektno putem pretraživača ili web stranice kojoj korisnik pristupa. Uključuju podatke posećene stranice, vreme provedeno u pregledavanju web stranica ili postavkama pretraživača tokom generisanja jedinstvenog identifikatora. U nekim slučajevima ovaj kolačić takođe prikuplja IP adresu.

  Google planira krajem ove godine da ukine uobičajeni način na koji firme prate korisnike interneta te sa svojim browserom Chrome započne testiranje FLoCa kod oglašivača.

  “Taj pristup efikasno skriva pojedince ‘u gomili’ te istorija pretraživanja pojedinca na pretraživaču ostaje privatna”, objasnila je Četna Bindra iz Googlea predstavljajući sistem Federated Learning of Cohorts (FLoC).

  U osnovi, FLoC bi ljude smestio u grupe na temelju sličnih obrazaca pregledavanja, što znači da bi se za ciljanje koristili samo ‘kohortni ID-ovi’, a ne i pojedinačni ID-ovi korisnika. Istorija pretraživanja i unosi algoritma ostali bi u pretraživaču, a pretraživač bi razotkrio samo “kohortu” koja sadrži hiljadu ljudi.

  Prema Googleu, testovi pokazuju da FLoC tehnologija ciljanog oglašavanja  deluje, dok  oglašivači mogu očekivati da ostvare najmanje 95% stope konverzije za svaki dolar potrošen na oglašavanje u poređenju s oglašavanjem na temelju kolačića.

  Međutim, mnogi nemaju poverenja u ovaj system, pa tako koalicija kompanija “Marketers for an Open Web” pokreće kampanju protiv ideje Googlea o “kohortama” i tvrde da su predlozi Googlea “loši za vlasnike nezavisnih medija, nezavisnu tehnologiju oglašavanja i same oglašivače”.

  - Reklama -spot_img

  Preporučujemo