AmCham: Privreda Srbije se oporavlja brže nego što se očekivalo

Američka privredna komora u Srbiji (AmCham) objavila je da se privreda Srbije oporavlja brže nego što su članice te asocijacije očekivale i to zahvaljujući oporavku svetske privrede, kao i fiskalnim i monetarnim podsticajima države. 

Sudeći po privrednim rezultatima za prvi kvartal ove godine, Srbiju čeka uspešnija godina, uz povoljnije projekcije rasta.

Oporavak privrede Srbije podstakli su fiskalni i monetarni stimulansi, ublažavanje epidemioloških mera, ali i oporavak svetske privrede, uz povoljnije odnose izvoznih i uvoznih cena, zaključak je okruglog stola na kome su učestvovali profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić i predsednik AmCham-a Zoran Petrović.

„U 2021. godini privreda Srbije bi mogla da ostvari rast od pet do šest odsto, spoljna trgovina rast od oko 10 odsto, ali se u narednim kvartalima očekuje i rast spoljnog deficita. Istovremeno, strane direktne investicije će verovatno biti nešto niže nego prošle godine, inflacija će rasti tokom prve polovine godine, a javni dug će preći 60 odsto BDP-a“, istakao je Arsić.

On je ukazao i da je fiskalna pozicija Srbije održiva, te da će ostati održiva i nakon realizacije planiranog deficita 2021. godine.

„Javni dug će verovatno preći 60 odsto BDP-a zbog čega je neophodno da se u narednoj godini fiskalni deficit smanji na dva do tri odsto BDP-a. Pozitivno je što je planiran visok rast javnih investicija u ovoj godini, ali je potrebno da se unapredi efikasnost javnih investicija u svim fazama njihove realizacije“, rekao je Arsić.

Predsednik AmCham-a Zoran Petrović naveo je da je ta privredna asocijacija tokom aprila sprovela anketu među kompanijama članicama koja pokazuje optimistične prognoze za rast srpske privrede.

„Optimizam članica AmCham-a za ovu godinu se ogleda u činjenici da je njih gotovo dve trećine ostvarilo ili prebacilo planove za prvi kvartal tekuće godine“, izjavio je predsednik AmCham-a Zoran Petrović.

Dodao je ni da optimizam po pitanju zapošljavanja ne jenjava, jer 37 odsto planira da zaposli nove ljude, dok 57 odsto planira da ostane na nivou od prošle godine.

Dodatno, čak 65 odsto kompanija smatra da će ostvariti rast poslovanja i u odnosu na 2019, ali i 2020. godinu.

„Da bismo naša optimistična očekivanja uspešno i sproveli u delo, apsolutni preduslovi za to su unapređenje vladavine prava, efikasnost pravosuđa i smanjenje korupcije uz unapređenje transparentnosti zakonodavnog procesa, a posebno praćenje primene propisa i merenja njihovog efekta“, zaključio je Petrović.

Članice AmCham su opreznije prema investiranju u odnosu na istraživanje septembra 2020. Tada je 75 odsto reklo da planira investicije, a sada samo 45 odsto.

Za olakšavanje vakcinacije za zaposlene koji to žele je 67 odsto anketiranih kompanija, a 62 odsto smatra da bi u tome poomogla veća informisanost zaposlenih o vakcinaciji.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde