Apple u proseku svake tri nedelje kupuje po jednu kompaniju

Kompanija Apple kupila je oko 100 kompanija tokom poslednjih šest godina, rekao je izvršni direktor kompanije Tim Kuk na godišnjem sastanku akcionara u utorak.

Apple je nedavno imao kvartal sa najvećim prihodima u istoriji (111.4 milijardi dolara), a prema rečima direktora, akvizicije u prethodnom period su uglavnom bile usmerene na sticanje tehnologije i talenata.

Najveća kupovina kompanije Apple u poslednjoj deceniji bila je kupovina kompanije Beats Electronics, proizvođača slušalica, vredne 3 milijarde dolara, koju je osnovao reper i producent Dr Dre, zatim sledi softverska kompanija za prepoznavanje muzike Shazam, za 400 miliona dolara u 2018. godini.

Apple najčešće kupuje manje tehnološke firme, a onda ugrađuje njihove inovacije u sopstvene proizvode, što je primer PrimeSense, izraelska kompanija za 3D senzore čija je tehnologija doprinela Appleovom FaceIDu.

U proteklih godinu dana, Apple je kupio nekoliko kompanija koje se bave veštačkom inteligencijom (AI), virtuelnom stvarnošću, startape u vezi online plaćanja i određene podkaste.

Ali čak i ako je za šest godina kupio 100 kompanija, čini se da je Apple vrlo selektivan u vezi sa onim što kupuje.

Na primer, osnivač Tesle Elon Musk nedavno je otkrio da se 2013. godine dok se borio da održi svoj biznis, obratio Timu Kuku kako bi ovaj kupio posao sa električnim automobilima,  ali Kuk nije prihvatio sastanak. 

Mereno vrednostima, Appleove akvizicije su zapravo mnogo uzdržanije od onih koje su mnogi njegovi tehnološki rivali, kao na primer Microsoft koji je LinkedIn platio 26 milijardi dolara, ili Amazon koji je za Whole Foods platio 13,7 milijardi dolara, pa bi 10 najvećih kupovina kompanije Apple i dalje vredelo daleko manje od bilo koje od pomenutih, piše BBC.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde