Argentina: Inflacija preko 100% prvi put od hiperinflacije 90-tih

Foto: Envato Elements / FSonneveld

Ključne tačke
  • Inflacija je u februaru dostigla 102,5 odsto, saopštila je državna agencija za statistiku, što znači da su se cene mnogih potrošačkih dobara više nego udvostručile od 2022.
  • Argentinski mediji navode da bi ovo povećanje delom moglo biti posledica naglog poskupljenja mesa, koja je u roku od mesec dana porasla za skoro 20 odsto.
  • Argentinska vlada dugo je pokušavala da obuzda inflaciju, ali podele su narušile ekonomsku politiku zemlje.

Stopa inflacije u Argentini je skočila preko 100% po prvi put od hiperinflacije ranih 90-ih.

Inflacija je u februaru dostigla 102,5 odsto, saopštila je državna agencija za statistiku, što znači da su se cene mnogih potrošačkih dobara više nego udvostručile od 2022, piše BBC.

Argentina je godinama u ekonomskim poteškoćama, a većina stanovništva sada živi u siromaštvu.

Njena vlada pokušava da zaustavi rast cena ograničavanjem cena hrane i drugih proizvoda.

Ali sektori hrane i pića su zabeležili najdramatičniji rast u poslednje vreme, sa rastom cena od 9,8% u februaru u poređenju sa januarom.

Efekti inflacije

Argentinski mediji navode da bi ovo povećanje delom moglo biti posledica naglog poskupljenja mesa, koja je u roku od mesec dana porasla za skoro 20 odsto. Nepovoljni vremenski uslovi, produženi toplotni talas i suša ozbiljno su uticali na stoku i useve, navodi lokalni novinski list Ambito.

Iako je simbolika stope inflacije koja prelazi 100% upečatljiva, efekti rastuće inflacije se već dugo osećaju u Argentini.

Prošlog septembra, demonstranti su izašli na ulice da zahtevaju akciju za suzbijanje rastućih troškova života, a u februaru je argentinska centralna banka saopštila da će nova novčanica od 2.000 pezosa (9,9 dolara) biti izdata kao odgovor na skok potrošača cene.

Argentina, inflacija i političke trzavice

Argentinska vlada dugo je pokušavala da obuzda inflaciju, ali podele su narušile ekonomsku politiku zemlje.

Prošlog leta, tri ministra ekonomije smenila su jedan drugog u razmaku od četiri nedelje kako se ekonomska kriza u zemlji produbljivala, a predsednik Alberto Fernandez se, kako se kaže, ne slaže sa svojom zamenicom Kristinom Fernandez de Kiršner oko toga kako da reši ekonomske probleme Argentine.

U decembru je Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio još 6 milijardi dolara (4,9 milijardi funti) novca za spasavanje.

To je bila poslednja isplata za Argentinu u 30-mesečnom programu za koji se očekuje da će dostići ukupno 44 milijarde dolara.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde