Australijanci kupili firmu poznatu u regionu po liniji boja Jupol

Kompanija JUB iz Dola kod Ljubljane, najstarijeg slovenačkog proizvođača zidnih boja, preuzeće za više od 191,3 miliona evra australijska kompanija Dulux koja je deo japanske multinacionalne kompanije Nippon Paint Holdings, objavili su slovenački mediji.

Ugovor će biti potpisan ovih dana, a reč je o jednoj od finansijski najviših ponuda za kupovinu nekog slovenačkog preduzeća zadnjih godina, objavio je poslovni dnevnik „Finance“.

Deoničari slovenačke firme poznate u regionu po svojoj liniji boja Jupol prihvatili su ponudu Duluxa po kojoj će dobiti 5500 evra za deonicu, što je manje od iznosa koliko su nudili neki drugi zainteresovani.

Međutim, prednost Duluxa bilo je jamstvo da će proizvodnja i razvoj kompanije i ubuduće ostati u Sloveniji, što ostale ponude nisu sadržavale.

Uz to, Dulux je pristao da zadrži postojeće JUB-ove robne marke, a slovenačku firmu namerava oformiti svojim glavnim centrom za poslovanje u Evropi, javljaju slovenački mediji.

JUB grupa zapošljava oko 800 ljudi, a proizvodnju osim u Sloveniji ima i u Srbiji.

Firma je 2019. zabeležila prihode od 113 miliona evra i EBITDA od 14 miliona evra, a zanimljiva je bila i zbog svog jakog tržišnog udela na području bivše Jugoslavije, navode slovenački mediji.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde