Bank of England o bitcoinu: Spremite se da izgubite sve

Bank of England saopštila je da bi bitcoin mogao da postane bezvredan te da bi ljudi koji ulažu u digitalnu valutu trebalo da budu spremni da će izgubiti sve.

U upozorenju na potencijalne rizike za ulagače, engleska centralna banka dovela je u pitanje postoji li inherentna vrednost najistaknutije digitalne valute, čija je vrednost ove godine porasla na blizu 50.000 dolara po komadu, prenose britanski mediji.

Početkom novembra bitcoin je dostigao rekordnu vrednost od 67.000 dolara, ali je nakon toga vrednost drastično pala nakon što su se prvi put pojavile vesti o novoj varijanti korona virusa, omikronu.

Zamenik guvernera Ser Džon Kanlif rekao je da Banka mora biti spremna na rizike povezane s porastom kriptoimovine nakon brzog rasta njene popularnosti.

“Cene mogu prilično varirati i bitcoin bi teoretski ili u praksi mogao pasti na nulu”, rekao je on za BBC.

Oko 0,1 odsto bogatstva britanskih domaćinstava nalazi se u bitcoinu i sličnim kriptovalutama, kao što su ethereum i binance coin.

Odbor banke za finansijsku politiku, osnovan nakon finansijske krize 2008. godine radi praćenja rizika, saopštio je u ponedeljak da postoji mala direktna pretnja stabilnosti finansijskog sistema Velike Britanije od kriptovaluta.

Međutim, odbor je upozorio da bi, uz trenutni brzi tempo rasta, takva imovina mogla postati više povezana s tradicionalnim finansijskim uslugama i verovatno bi predstavljala brojne rizike.

Objavljujući svoju redovnu proveru stanja finansijskog sistema, Banka je rekla da bi glavne institucije trebalo da oprezno pristupe usvajanju kriptovaluta i da bi trebalo da obrate veliku pažnju na njihove razvoje na tržištu, prenosi Investitor.me.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde