Digitalizacija se ubrzala i u lizingu

„Podaci za 2020. godinu su pokazali snažan efekat pandemije COVID-19 na celokupno lizing tržište u našoj zemlji, kada je vrednost novozaključenih ugovora finansijskog lizinga opala za 20 procenata. Lizing industrija se snažno oporavila 2021. godine što govore i podaci za prva tri tromesečja. Beleži se rast od 36 procenata u odnosu na prva tri tromesečja 2020. godine.“

Ovim rečima počinje razgovor za „Svet bankarstva i investicija“ Ana Cvetković, predsednik Izvršnog odbora Raiffeisen Leasing. Odgovarajući na pitanje kako bi  ocenili ovu 2021. godinu, da li je za lizing industriju bila izazovnija u poređenju sa 2020. godinom, naša sagovornica dodaje i da tržište putničkih automobila takođe beleži oporavak i pored činjenice da postoji zastoj u isporukama novih vozila kao posledica kašnjenja u isporukama delova, a sve uzrokovano pandemijom COVID-19. 

Koliko je porastao rast prodaje i bilansne sume Raiffeisen Leasing u ovoj godini u poređenju sa 2020. da li se može reći da ste blizu rezultata iz 2019. odnosno pre početka zdravstveno-ekonomske krize? 

Kao što sam već pomenula, značajan je rast lizing tržišta u odnosu na 2020. godinu, ali i u odnosu na 2019. godinu. Raiffeisen Leasing d.o.o. Beograd je sa trenutnim rezultatom za prva tri tromesečja skoro na nivou rezultata iz 2019. godine. Dodala bih da je 2019. godina za nas bila najbolja još od 2008. godine, odnosno pre početka svetske finansijske krize koja je jako pogodila lizing industriju.

Ukrupnjavanjem bankarskog tržišta, gde su u vlasništvu banaka i lizing kuće, neminovno dolazi i do ukrupnjavanja lizing trišta. Raiffeisen Bank International AG (RBI) je objavila da je srpski ogranak ove grupacije, Raiffeisen banka a.d. Beograd, potpisala ugovor o akviziciji 100% akcija banke Crédit Agricole Srbija AD Novi Sad (ogranka francuske Crédit Agricole S.A.) uključujući i lizing kompaniju CA Leasing Srbija d.o.o. koja je u njenom 100% vlasništvu. Kakvi su planovi sa CA Leasingom, kada se očekuje pripajanje CA Leasinga Raiffeisen Leasing? Kako će se taj proces odvijati i šta će on predstavljati za zaposlene, odnosno klijente?

Upravo tako, početkom avgusta ove godine objavili smo da je potpisan ugovor o akviziciji 100% akcija banke Crédit Agricole Srbija AD Novi Sad, uključujući i lizing kompaniju CA Leasing Srbija d.o.o. 

Pre svega, naša centrala u Beču, Raiffeisen Bank International, Srbiju smatra tržištem koje nudi veliki potencijal rasta. Crédit Agricole Srbija strateški savršeno odgovara našoj banci i lizing kompaniji u Srbiji i smatramo da bi na najbolji način upotpunili naše poslovanje, te da bismo tom akvizicijom imali dodatnu mogućnost rasta. Naravno, za uspešno okončanje ove transakcije neophodna su odobrenja regulatora, tako da će biti prilika za detaljniju priču na ove teme pošto se, nadamo se, ovaj postupak bude uspešno okončao. 

Kako se na poslovanje Raiffeisen Leasing ogleda nestašica putničkih i teretnih vozila, prisutni su i problemi u isporuci delova i materijala za vozila, kamione, prikolice, što dovodi do kašnjenja u njihovoj isporuci? Da li to možda ima uticaja na odobravanje lizinga za polovna vozila?

Kašnjenja u isporukama putničkih i teretnih vozila su zapravo uzrokovana kašnjenjima u isporuci delova, što se odražava ne samo na našu kompaniju, već na kompletnu auto industriju i na celokupno lizing tržište. To je razlog veće prodaje polovnih automobila koje naša kompanija finansira dosta pažljivo, vodeći računa o poreklu vozila i njihovoj starosti. U svakom slučaju, mi ćemo nastojati da pad u finansiranju vozila kompenzujemo u pojačanom finansiranju drugih predmeta lizinga, pre svega opreme.

Kako lizing učiniti još više atraktivnijim za fizička lica?

Fizička lica u našem portfoliju učestvuju sa oko sedam procenata što predstavlja dobar rezultat u odnosu na raniji period. Godinama unazad, finansijski lizing nije bio prepoznat kao dovoljno atraktivan vid finansiranja od strane ovog klijentskog segmenta. Edukaciji je doprinela ubrzana digitalizacija u svim segmentima društva i upravo digitalizacija može još više da unapredi i donese benefite za ovaj segment klijenata. Mi ćemo se truditi da razvijemo alate koji će pomoći fizičkim licima u bržoj i jednostavnijoj realizaciji ugovora o finansijskom lizingu. Tu veliku pomoć i podršku imamo od strane našeg vlasnika Raiffeisen banka a.d. kao i ostalih povezanih lica u Raiffeisen grupaciji.

Pandemija je u bankarstvu doprinela ubrzanoj digitalizaicji, koje promene su se ubrzano desile u lizing sektoru?

Lizing sektor je takođe bio prinuđen da prilagodi svoje poslovanje i da se apsolutno posveti digitalizaciji. Raiffeisen Leasing d.o.o. Beograd je razvio aplikaciju za brzo odobrenje za mikro i mala preduzeća i smanjen je set potrebne dokumentacije koja je već javno dostupna. Naravno, tu nismo stali, nastavljamo dalji razvoj i radimo na platformi za naše klijente preko koje će moći da dobiju sve potrebne informacije o svom ugovoru kao i da preuzmu potrebna dokumenta. Na taj način će se značajno smanjiti broj dolazaka klijenata u filijalu gde će klijent iz udobnosti svog doma ili kancelarije moći da dobije sve informacije na jednom mestu, onlajn.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde