Banka Albanije prvi put uvodi novčanicu od 10.000 leka koja vredi nešto više od 80 evra

PRATITE NAS

Poslednji članci iz ove rubrike

Po prvi put Banka Albanije pušta u opticaj banknotu od 10.000 leka, čija je vrednost duplo veća od prethodnog najvišeg apoena od 5.000 leka koji je bio u opticaju i odgovara iznosu od nešto više od 80 evra, prenosi portal Intellinews.

Potražnja za gotovinom u toj zemlji se povećava sa rastom ekonomske aktivnosti, što je dodatno pojačano od početka pandemije, a nova novčanica postaće zakonsko sredstvo plaćanja od 31. Juna.

Na banknoti se nalaze simboli albanske zastave i državne himne, kao i portret Aleksandra Stavre Drenova, autora albanske himne.

Guverner Banke Albanije Gent Sejko izjavio je da se, uprkos razvoju drugih načina plaćanja, poput recimo elektronskog, nastavlja višegodišnji trend rasta gotovine u opticaju, što odražava kontinuiranu potražnju privrede za fizičkim novcem kao sredstvom plaćanja.

Guverner Sejko je napomenuo da je tokom pandemije došlo do povećanja potražnje za kešom, te da su tokom 2020. godine gotovinska stedstva u opticaju povećana za oko 52 milijarde leka (oko 425 miliona evra), ili otprilike tri puta više od rasta zableženog tokom 2019. godine.

Banka Albanije odlučila je 2016. godine da lansira novu seriju novčanica i već je u opticaj uvela apoene od 200 i 5.000 leka u septembru 2019. godine, a pored dodavanja novih apoena, nove novčanice su i kvalitetnije od ranijih, sa novim sigurnosnim funkcijama i modernijeg dizajna.

Kompanija De La Ri (Rue), koja je štampala novu seriju albanskih banknota koje se puštaju u opticaj od 2019. godine, saopštila je da je apoen od 10.000 leka prva polimerna novčanica u Albaniji, piše Intellinews.

Preporučujemo