Nemački gigant ulaže tri milijarde evra u fabrike čipova

Nemački industrijski gigant Bosch je saopštio da će do 2026. uložiti tri milijarde evra u fabrike poluprovodnika. Predsednik upravnog odbora kompanije Štefan Hartung  je rekao da Bosch time želi da zadovolji „neprigušenu tražnju za čipovima.“

Bosch će fabrike čipova izgraditi u Rojtlingenu i Drezdenu, za ukupno 170 miliona evra. Hartung je rekao da su svi takvi projekti u svetu subvencionisani, ali nije saopštio nikakve druge detalje.

Nemački gigant planira razvoj novih polja mikroelektronike, na primer radarskih senzora za detekciju u punih 360 stepeni oko automobila sposobnih da sami voze.

U fokusu je i nova generacija poluprovodnika. Od ove godine, u Rojtlingenu proizvodi silikon-karbidne čipove za elektronske sklopove električnih i hibridnih automobila.

„Tim čipovima, kompanija je već uspela da poveća domet električnih automobila za šest odsto,“ navodi Bosch.

„Razmatramo upotrebu čipova od galijum-hidrida, već korišćenih u laptopovima i mobilnim telefonima, i za elektromobilnost,“ rekao je Hartung.

Prema njegovim rečima, Bosch je prošle godine uložio 6,1 milijardu evra, nešto manje od osam odsto prodaje, u istraživanje i razvoj. Ove godine, za to planira skoro sedam milijardi.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde