Najveća pojedinačna investicija u istoriji kompanije Bosch

Nemačka tehnološka kompanija Bosch otvorila je fabriku čipova vrednu milijardu evra u Drezdenu na istoku zemlje, što je najveća pojedinačna investicija u istoriji ove kompanije.

Nova Bosch-ova fabrika čipova pomoći će da se odgovori na rastuću tražnju poluprovodnika i time ubrza ekonomski oporavak posle krize koronavirusa, rečeno je na otvaranju fabrike, a prenosi agencija Reuters.

Globalna nestašica poluprovodnika primorala je vodeće automobilske kompanije kao što su Volkswagen i BMW da zaustave proizvodnju vozila poslednjih meseci.

„Zastoji na tržištu poluprovodnika su otežali ekonomski oporavak posle krize koronavirusa“, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel na ceremoniji otvaranja. U obraćanju putem video veze iz Berlina, ona je nagovestila da su kompjuterski čipovi zamenili naftu kao „životnu krv“ ekonomija.

Nova fabrika čipova u Drezdenu će zapošljavati 700 ljudi i proizvodiće silikonske ploče sa desetinama hiljada čipova koji će kontrolisati vazdušne jastuke, sisteme za kontrolu kočenja i parkiranja i drugo. 

Bosch, koji je vodeći snabdevač industrije automobila, naveo je da ta fabrika predstavlja najveću pojedinačnu investiciju u 130-godišnjoj istoriji ove kompanije.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde