Više
  - Reklama -

  Brexit u praksi: “Take Back Control” polako postaje “Invest in EU”

  Još članaka iz ove rubrike

  Od izlaska Velike Britanije iz Evropske unije najviše bi na kraju mogla profitirati Holandija jer britanske kompanije koje posluju u EU moraju da pronađu način za izbegavanje birokratske zavrzlame i dodatne procedure jer država više nije u Evropskoj uniji, piše Guardian

  Od 1. januara, kada su na snagu stupila nova pravila zbog izlaska Velike Britanije iz EU, britanski izvoznici muku muče s dodatnim davanjima, papirologijom i carinama koje ranije nisu imali. Sve više preduzetnika britanskim medijima potvrđuju da planiraju registrovati nove kompanije u državama EU. To im, između ostalog, kažu i savetnici iz britanskog Ministarstva spoljne trgovine jer bi svoje proizvode mogli lakše i jeftinije distribuirati u EU.

  Ričard Staite, vlasnik britanske kompanije koja prodaje skejtbordove, rekao je za Guardian da već plaća 16 odsto carine na proizvode iz Kine. “Ako ih potom prodamo jednom od naših kupaca u EU, opet moramo da platimo carinu kada opet uđemo u EU”.

  Uz to što će Velika Britanije od tih kompanija izgubiti deo poreza, firme već najavljuju i da će otpuštati radnike u Velikoj Britaniji i zapošljavati ih u EU, tako da Britanci neće, kao što je najavljivano, vratiti kontrolu od EU već će morati investirati u EU kako bi preživeli.

  - Reklama -spot_img

  Preporučujemo