Cene stanova rastu, sve češća kupovina bez posrednika

Cene nekretnina, bilo da su u pitanju kuće, novi ili korišćeni stanovi, rastu i dalje. U skladu sa tim, potrebno je više novca izdvojiti za proviziju agencija, pa se prilikom prodaje ili kupovine stana sve češće donosi odluka o samostalnom oglašavanju, i obavljanju transakcije uz pomoć advokata i notara.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prvoj polovini 2022. godine cene stanova u novogradnji bile su za 11,7% više od cena u istom periodu prošle godine. Cene novih stanova najviše su porasle u beogradskim opštinama u centru grada, za 14,8%, a slično je i u atraktivnoj Čajetini i Vrnjačkoj Banji, Novom Sadu, Zrenjaninu, pojedinim niškim opštinama, Pančevu, Šapcu… Povećanje cena u novogradnji prati i rast cena korišćenih stanova.

Kupovina stana direktno od vlasnika poslednjih godina donosi, dakle, veću uštedu nego što je to bilo ranije. Agencijske provizije nisu propisane i zavise od tržišta, ali iznose određeni procenat od postignute cene nekretnine. Što je veća cena, veća je i provizija. Proviziju obično plaća nalogodavac, odnosno strana koja je angažovala agenciju da kupi ili proda stan. Ne mora, međutim, da bude tako. Neke agencije naplaćuju podjednak iznos od kupca i prodavca, obično po 2% od cene nekretnine, bez obzira što za jednu stranu nisu obavljali nikakve radnje, sve do sklapanja ugovora. Stvar je dogovora ko će ove troškove zaista da snosi, ali ako se govori o iznosu od 4% na jednu nekretninu, a ponekad i više, dolazi se do ne male sume od nekoliko hiljada evra za prosečan stan na boljoj gradskoj lokaciji u Srbiji.  A za taj novac bi, kako realno razmišljaju kupci i prodavci, moglo da se uradi ponešto na samoj nekretnini – da se promeni stolarija, ili parket, ili sanitarije, pločice… Mogla bi i da se spusti cena u pregovorima, pa da kupac stana plati manje, a zatim potrebno sam obavi.     

Kupovina stana bez posrednika postala je proteklih godina jednostavnija i sigurnija, pošto su nadležnosti notara u kupoprodajnom procesu značajno proširene, kao i njihovi pravni poslovi, obaveze i odgovornost. Dovoljno je da se kupac i prodavac međusobno pronađu i dogovore. Savetničke poslove za kreditne aranžmane može da pruži banka kod koje kupac već ima, ili planira da otvori račun. Ukoliko se radi o nekretnini uknjiženoj na vlasnika, i bez tereta, posao je veoma jednostavan, a ako neki problem postoji, dovoljne će biti usluge advokata.

Vlasnici agencija o kupovini stana ili kuće bez posrednika ne misle na navedeni način. Oni ističu da obavljaju stručno i posvećeno čitav niz aktivnosti kod svakog poverenog posla. Njihovo vreme i znanje mora da se plati. Prodaja stana je mnogo više od oglašavanja i pronalaženja kupca, kažu u agencijama, ali su, planirali to ili ne, suočeni sa posledicama koje rast cena ima na ponašanje kupaca i prodavaca. 

Treba imati u vidu, takođe, da odluka o kupovini direktno od vlasnika, odnosno angažovanju agencije, zavisi od mnogih faktora. Složenost posla razlikuje se od slučaja do slučaja. Činjenica je, na primer, da je mnogo lakše obaviti kupoprodaju u manjem mestu u kojem žive obe strane, nego prodati stan u Beogradu do tada nepoznatoj osobi, iz Srbije ili inostranstva.  

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde