Česi prodali Yettel u Srbiji kompaniji iz Emirata

Foto: Envato Elements / bilanol

Ključne tačke
  • Češka PPF Group saopštila je da će kompanija iz Ujedinjenih Arapaskih Emirata Emirates Telecommunications Group (ETG) platiti 2,2 milijarde evra unapred za kupovinu kontrolnog paketa u telekomunikacionoj imovini kompanije u Bugarskoj, Mađarskoj, Srbiji i Slovačkoj.
  • Sporazum dolazi u trenutku kada PPF, koji kontroliše supruga osnivača Petra Kelnera koji je preminuo prošle godine, ima za cilj da se odrekne svog nekada vodećeg biznisa za kreditiranje potrošača u Kini i fokusira se na akvizicije u Evropi.
  • Novi većinski vlasnik Yettela osnovan je 1976. godine, a kako se navodi na sajtu Emirates Telecommunication Group, vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata je od 1983. godine vlasnik 60 odsto kompanije, dok se sa 40 odsto akcija javno trguje.

Češka PPF Group saopštila je da će kompanija iz Ujedinjenih Arapaskih Emirata Emirates Telecommunications Group (ETG) platiti 2,2 milijarde evra unapred za kupovinu kontrolnog paketa u telekomunikacionoj imovini kompanije u Bugarskoj, Mađarskoj, Srbiji i Slovačkoj. PPF Group u Srbiji u vlasništvu ima kompaniju Yettel Srbija.

Kompanije su se dogovorile da će ETG takođe isplatiti dodatne uplate do 350 miliona evra u roku od tri godine nakon zatvaranja transakcije ukoliko PPF Telekom premaši određene finansijske ciljeve, navodi PPF u saopštenju, prenosi agencija Reuters.

„Nabavna cena do 2,5 milijardi evra predstavlja jedan od najvećih poslova ikada za PPF“, rekao je izvršni direktor PPF-a Jirži Smejc.

PPF menja fokus

Sporazum dolazi u trenutku kada PPF, koji kontroliše supruga osnivača Petra Kelnera koji je preminuo prošle godine, ima za cilj da se odrekne svog nekada vodećeg biznisa za kreditiranje potrošača u Kini i fokusira se na akvizicije u Evropi.

PPF, koji ima ulaganja u finansijske usluge, telekomunikacije, medije, biotehnologiju i koji je prošle godine ostvario profit od 239 miliona evra, takođe je saopštio da je njegova češka telekomunikaciona imovina isključena iz ugovora.

Očekuje se da će transakcija biti zatvorena u ili pre prvog kvartala 2024. godine i podleže regulatornim odobrenjima. Obe kompanije su rekle da će zadržati sadašnjeg generalnog direktora PPF Telekoma, Baleša Šarmu.

Ko su Emirates Telecommunication Group

Novi većinski vlasnik Yettela osnovan je 1976. godine, a kako se navodi na sajtu Emirates Telecommunication Group, vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata je od 1983. godine vlasnik 60 odsto kompanije, dok se sa 40 odsto akcija javno trguje.

Kompanija ima 155,4 miliona pretplatnika u 16 država Bliskog Istoka, Azije i Afrike. Kupovinom udela u PPF Telekomu ulazi i na tržište centralne i istočne Evrope.

Kompanija je, kako se navodi, u 2020. godini imala konsolidovani neto prihod od 12,8 milijardi evra, i konsolidovanu neto dobit od 2,2 milijarde evra.

Pre izvesnog vremena u intervjuu za časopis „Wired“, izvršni direktor Hatem Dovidar je najavio da želi da smanji svoju zavisnost od telekomunikacijskog poslovanja i da se više proširi na „FinTech“, internet stvari, sajber bezbednost i sadržaj, pisao je bugarski portal Kapital, a prenosi Nova.rs.

Deo ove strategije bilo je ulaganje od 400 miliona dolara za većinski udeo u aplikaciji „Careem“, koja pruža različite usluge u 100 gradova na Bliskom istoku, Aziji i Africi – od isporuke hrane do plaćanja i zajedničke mobilnosti.

U sve ove međunarodne operacije, grupa je do sada uložila milijarde, na primer, njena početna investicija samo u Maroku je bila 5,7 milijardi dolara u 2013. godini za otkup Vivendijevog udela od 53 odsto.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde