CG planira izgradnju plutajuće solarne elektrane na Slanom jezeru u Nikšiću

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) izgradiće plutajuću solarnu elektranu na Slanom jezeru u Nikšiću u saradnji sa kredibilnim partnerima, s ciljem ulaganja u razvoj zelene energije, a kako su saopštili iz EPCG  za izgradnju plutajuće solarne elektrane zainteresovane su kompanije iz Danske.

Slano jezero je veštačka akumulacija u zapadnom delu Nikšićkog Polja, izgrađeno sredinom prošlog vijeka za potrebe hidroenergetskog sistema „Perućica“ i zahvata površinu od 8.89 km2, dužine do 4,4 kilometra, a duboko 18 metara.

Navodeći da Crna Gora kao zemlja male površine i specifične geografske konfiguracije ne raspolaže prostranstvima za monatžu solarnih energija, izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin je istakao da baš zbog toga Slano jezero pruža velike mogućnosti za razvoj solarne zelene energije, prenosi portal Investitor.me.

“Pri tome, treba uzeti u obzir i činjenicu da gradnja plutajućih solarnih panela na ovom jezeru ne bi za sobom povlačila imovinske sporove, budući da se ono nalazi u vlasništvu naše kompanije”, ističe Rovčanin i navodi da je projekat usklađen sa smernicama za ublažavanje negativnog uticaja obnovljivih izvora energije na biodiverzitet, koje je objavio Međunarodni savez za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN).

Napominjući da su za izgradnju plutajuće solarne elektrane na Slanom jezeru zainteresovane kompanije iz Danske, izvršni direktor EPCG je rekao da to ima posebnu vrednost, jer je Danska zahvaljujući delovanjima svojih kompanija iz građevinskog i energetskog sektora, “potvrdila sposobnost u razvijanju zelene energije i to na ekonomski efikasan, a po ljude i okolinu bezbedan način”.

Iz EPCG objašnjavaju da su plutajuće solarne elektrane relativno nov fenomen, te da brojne studije potvrđuju da su 12,5 odsto efikasnije od solarnih elektrana na krovovima i zemlji, budući da je refleksija sunčevih zraka mnogo veća na solarnim panelima postavljenim na vodenoj površini, nego na kopnu. 

Trenutno najveća evropska plutajuća solarna elektrana nalazi se u gradu Piolencu, nadomak Avinjona, u Francuskoj, koja raspolaže sa oko 47000 solarnih panela, snage od 17 MW, a procenjuje se da na godišnjem nivou snabdeva gotovo 5000 domaćinstava, ujedno samnjujući emisiju ugljen-dioksida za više od 1000 tona.

Kako dodaju, u Aziji, naročito u Kini, Indiji, Japanu i Južnoj Koreji, uveliko se grade plutajuće solarne elektrane gigantskih razmjera.“Kada je reč o Balkanu, valja napomenuti da je u Albaniji, na akumulacionom jezeru Vau i Dejes, izgrađena plutajuća solarna elektrana snage 12,9 MW, a neophodna sredstva, u iznosu od 9,1 milion eura, obezbeđena su iz zajma Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD)”, zaključuju iz EPCG.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde