Johnson & Johnson plaća državi Njujork 230 miliona dolara

Farmaceutska kuća Johnson & Johnson pristala je da uplati 230 miliona dolara državi Njujork, kao i da trajno prekine proizvodnju i distribuciju opioida, lekova protiv bolova, zbog tvrdnji da je ovaj farmaceutski gigant pomogao u povećanju opioidne krize širom SAD, prenosi agencija AP izjavu državne tužiteljke Njujorka Leticije Džejms.

Glavna tužiteljka je rekla da dogovor predviđa da proizvođač lekova Johnson & Johnson mora u nekoliko rata tokom devet godina isplatiti celu sumu, kao i da su se obavezali da prekinu proizvodnju spornih lekova ne samo u Njujorku, već širom Sjedinjenih američkih država.

S druge strane, kako prenosi agencija AP, kompanija Johnson & Johnson je u svom saopštenju navela da ova nagodba nije priznanje nepravde ili pogrešnog poslovanja kompanije, kao i da su “njihove aktivnosti koje se tiču marketinga i promocije recepata za lekove protiv bolova bile prikladne i odgovorne”.

Američki centar za zarazne bolesti tvrdi da je od 1999. do 2019. godine od prekomerenih količina opioida u SAD-u umrlo skoro pola miliona ljudi, a početkom 2000-tih slučajevi predoziranja su naglo skočili kada su proizvođači lekova na recept, kao što su oksikodon i hidrokodon, ubrzali njihovu prodaju zbog slabe kontrole.

Džejms je 2019. godine pokrenula tužbu koja, između ostalih, uključuje parnicu protiv kompanije Johnson & Johnson. Odlukom da isplati 230 miliona dolara i prestane sa proizvodnjom i distribucijom spornog leka, farmaceutski gigant Johnson & Johnson sada je skinut sa liste onih kojima će se suditi zbog epidemije smrtnih slučajeva usled korišćenja opioida, lekova protiv bolova.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde