Drugi rebalans i Fiskalni savet

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su drugi rebalans Budžeta za 2021. godinu po kojem ukupni budžetski prihodi iznose 1.488,5 milijardi dinara.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da se rebalans budžeta za 2021. godinu donosi po hitnom postupku zato što su rezultati u prvih devet meseci ove godine mnogo bolji od očekivanih i to za 182 milijarde dinara.

„Želimo da preraspodelimo taj novac u prioritete, a to je podizanje standarda građana, jačanje privrede i ulaganje u kapitalne projekte“, rekao je Mali u Skupštini Srbije.

Do rebalansa republičkog budžeta je moralo doći jer je porastao dohodak zbog bolje zaposlenosti i rasta inflacije koji su uticali na to da država ima više novca nego što je to planirala, rekao je za RTV predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović i dodao da ulaganje u kapitalnu infrastrukturu treba podržati.

Sa druge strane, netransparentnost republičkog budžeta se najviše ogleda u nejasnim ili nedovoljno jasnim transferima ministarstva finansije i kancelarije za javna ulaganja i to je jedna od glavnih zamerki  Fiskalnog saveta ali i Evropske komisije, rekao je on. 

Petrović je izjavio da bi stavke poput budžetske rezerve trebalo učiniti vidljivijim i jasnijim kako bi se konkretno videlo kome i u kom iznosu ide ta finansijska pomoć.

Beogradski rebalans

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da će rebalans budžeta Beograda, koji iznosi 150 milijardi dinara, omogućiti finansiranje infrastrukturnih projekata, među kojima je na prvom mestu početak izgradnje metroa.

Vesić je za RTS izjavio da je to „najveći budžet u istoriji Beograda“, iz kojeg će 271 milion evra biti izdvojeno za vraćanje kredita, dok će medju infrastrukturnim projektima biti finansirana i izgradnja saobraćajnice za fabriku vakcina u Zemunu.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde