Više
  - Reklama -

  eProstor rešava pitanje urbanističkih planova

  Još članaka iz ove rubrike

  Izrada prostornih i urbanističkih planova koji određuju namene i propisuju pravila građenja su “usko grlo” za investiranje u Srbiji, a to bi moglo da se prevaziđe uspostavljanjem digitalne platforme eProstor, smatraju u NALED-u.

  Potrebu uvođenja ovakve platforme obrazlažu činjenicama da je sada za usvajanje plana detaljne regulacije potrebno najmanje pola godine, a za plan generalne regulacije proceduralno bar godina, što se u praksi obično produži i na više godina, prenosi RT Vojvodine.

  Potpredsednica Upravnog odbora NALED-a Dragana Čukić, kaže da bi eProstor omogućio da institucije elektronski razmenjuju informacije, daju komentare, izdaju uslove i saglasnosti i na platformi rade simultano na izradi planova, umesto da kao sada čekaju jedna na drugu da bi uradile svoj deo posla.

  “Zahvaljujući eProstoru bismo ubrzali proces izrade planova, ostvarili velike uštede i povećali transparentnost usvajanja planskih dokumenata”, naglašava ona.

  Jedna od ključnih odlika ove digitalne platforme bi bilo lakše i blagovremeno uključivanje građana i privrede u sve faze izrade planova.

  Time bi se, objašnjavaju u NALED-u, sprečile situacije da investitori već pribave dozvole za zgradnju, a građani za gradnju saznaju tek kada se pojave bageri, kada je kasno za uticanje na planom predviđene namene ili parametre.

  - Reklama -spot_img

  Preporučujemo