EU predstavila budžet za 2022. vredan 167 milijardi evra

Evropska komisija predložila je 167,8 milijardi evra za zajednički budžet EU za narednu godinu, koji će biti dopunjen sa oko 143,5 milijardi evra bespovratnih sredstava u okviru fonda za opravak EU. U okviru podrške zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za 2022. godinu predviđena su sredstva u iznosu od 1,9 milijardi evra, navodi se u predlogu Komisije.

U Evropskoj komisiji kažu da će se sredstva iz budžeta, dopunjena instrumentom za obnovu NextGenerationEU, usmeriti na jačanje ekonomskog oporavka EU i njenih partnera, zaštitu i otvaranje novih radnih mesta, a da će prioritet biti na zelenom i digitalnom razvoju.

”Danas predlažemo još neviđen nivo finansijske podrške kako bismo ojačali oporavak Evrope od zdravstvene i ekonomske krize. Pomoći ćemo ljudima, kompanijama i regionima koji su najviše pogođeni pandemijom. Ulagaćemo u otpornost Evrope i njenu modernizaciju putem zelene i digitalne tranzicije. Vratiti Evropu na pravi put, ubrzati njen oporavak i učiniti je sposobnom za budućnost naši su glavni prioriteti”, poručio je komesar za budžet EU, Johanes Han.

Kako se naglašava, značajan deo sredstava će biti dodeljen za borbu protiv klimatskih promena, u skladu sa ciljem da se potroši 30% dugoročnog budžeta i instrumenta za obnovu NexGenerationEU u ovoj oblasti politike.

Kada su u pitanju sektorska izdvajanja, predviđeno je 118, 4 milijarde evra bespovratnih sredstava podršku ekonomiji koja dolaze direktno iz fonda za oporavak, 53 milijarde za poljoprivredu, 36,5 milijardi za regionalni razvoj, 14,8 milijardi za podršku partnerima i interesima EU širom sveta, 13,1 milijarda za inovacije i istraživanja, 2,1 milijardu za evropski svemirski program, 1,9 milijardi za zaštitu klime, a isto toliko za zaštitu granica i IPA 3 fond za 2022. godinu.

Dodatna izdvajanja odnose se na upravljanje migracijama (1,3 milijarde evra), odbranu i bezbednost (1,2) i oko milijardu evra za zaštitu zdravlja i EU mehanizam civilne zaštite.

EU budžet za 2022. godinu deo je višegodišnjeg zajedničkog budžeta EU za period 2021- 2027, koji iznosi 1.074 milijarde evra, odnosno deo je ukupnog paketa za oporavak od 1.824 milijarde evra. 

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde