Fortenova grupa preuzima Mercator

Na Skupštini deoničara depozitnih potvrda Fortenova grupe, koja je sazvana za 12. mart, deoničari će glasati o nekoliko ključnih odluka, kao što je prenos deonica poslovnog sistema Mercator sa Agrokora na Fortenova grupu.

Ukoliko deoničari prihvate prenos akcija Merkatora, Fortenova grupa će dobiti odobrenje za proširenje postojećeg finansijskog aranžmana sa HPS Partners i VTB bankom u iznosu od najviše 390 miliona evra, koji bi se koristio za kreditiranje Mercatora u svrhu refinansiranja duga te kompanije prema bankama, navodi se u saopštenju Fortenova grupe.

Pored toga, deoničari će odlučivati i o zameni deonica koje Sberbanka ima u Merkatoru za udele u Fortenova grupi.

„Izglasavanjem i realizacijom tih odluka, a po dobijanju odobrenja regulatora za koncentraciju Merkatora i Fortenova grupe na tržištu Srbije, bile bi ostvarene sve preostale ključne pretpostavke za skoriji prenos deonica poslovnog sistema Merkator na Fortenova grupu“, navedeno je u saopštenju.

Član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško kazao je da je uveren da će prenos deonica Merkatora biti zaključen do kraja ovog meseca, ukoliko deoničari sledećeg petka izglasaju predložene odluke.

„Pred nama je vrlo važna skupština, jer će na njoj deoničari glasati o odlukama koje su iz nekoliko aspekata značajne za naše poslovanje. Pre svega, prihvatanjem predloženih odluka vezanih za Mercator ispuniće se preostali elementi Nagodbe  poverenika Agrokora. Posebno me raduje što će se time i formalno zaključiti sve obaveze koje proizlaze iz nagodbe i to tačno tri godine nakon što sam u složenim okolnostima prihvatio izazov upravljanja postupkom vanredne uprave Agrokora. Izglasavanjem i sprovođenjem odluka Skupštine biće konsolidovano vlasništvo unutar Grupe, novim finansiranjem konsolidovaćemo i kreditiranje, a time i ostvariti sve preduslove za konsolidaciju maloprodaje na nivou celog regiona i jačanje naše pozicije u toj delatnosti. Ukoliko deoničari sledećeg petak izglasaju predložene odluke, uveren sam da ćemo prenos deonica Mercatora zaključiti do kraja ovog meseca“, izjavio je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe.  

Fortenova grupa preuzela je 1. aprila 2019. godine poslovanje Agrokor grupe, koju je činilo 159 kompanija.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde