Gde će biti „lepši“ Sajam – u Zagrebu ili Beogradu?

Foto: Envato Elements / viledevil

Da li je u pitanju slučajnost ili možda “večiti derbi” između Beograda i Zagreba, ali ovih dana i u jednom i u drugom gradu priča se preuređivanju prostora na kome se nalaze sajamske hale.

U Beogradu već znamo da se Beogradski sajam premešta u Surčin, a ovih dana saznajemo šta će biti sa postojećim prostorom na obali Save.

Kako se najavljuje, Hala 1 ostaje u vlasništvu države, a ostale nepokretnosti prodajom prelaze u vlasništvo Beograda na vodi.

Za Halu 1, kako se kaže, ima “mnogo ideja”, ali će odluka šta će biti sa njom ostavlja građanima da odluče ili daju predloge.

Najavljuje se izgradnja velikog (panoramskog) točka na obali Save na javnoj površini postojećeg sajma, „što će posebno ovde na Savi da dobije značaj i promeni izgled grada“.

Od 33 hektara koliko iznosi cela površina „starog“ Sajma, 37,68 odsto će biti zona za investicije, a 62,32 odsto će biti javne površine. Tako će stambeni objekti biti izgrađeni na 12,1 hektaru (37,68 odsto površine), zelena površina će biti na 6,3 odsto, dok će se takozvana promenada prostirati na 5,3 hektara (16,56 odsto površine).

Saobraćajnice će na budućem planskom prikazu lokacije „starog“ Sajma zauzimati 16,69 odsto (5,3 hektara).

Novi centar Zagreba, kafići, parkovi…

Kada je u pitanju zagrebački Velesajam, najavljuje se nešto slično. Nakon godina propadanja i finansijskih ponora, ova lokacija vraća se u život, pišu hrvatski mediji. Iako su sada finansijski rezultati odlični, gradska uprava ipak najavljuje promene. Struka kaže da nije dobro što tim atraktivnim prostorom dominiraju sportski sadržaji, i što je to praktično “glavna rekreacijska zona u Zagrebu.”

“Velesajam mora postati novi centar Zagreba sa zabavnim i kulturnim sadržajem, parkovima, kafićima te privrednim objektima”, kažu.

Budućnost se vidi u spajanju budućeg savskog parka, Hipodroma sa Velesajmom. “Taj trougao, davaće jedan regionalni kvalitet i tu mi vidimo budućnost celog prostora”.

Kako pišu mediji, planovi za to postojali su još 2018., ali tada je bivši gradonačelnik nametnuo ideju o gradnji naselja – takozvanog zagrebačkog Menhetna.

Za sada se najavljuje još objekata, ali jedan od konkretnijih bi trebao da bude novi Kongresni centar.

O ambicioznim planovima Zagrepčani slušaju već pola veka, ali sigurno je da Zagrebački Velesajam više neće služiti samo za sajmovanje, pišu mediji.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde