Gejming u Srbiji – 15 kompanija ostvarilo prihod od 150 miliona evra

Foto: Envato Elements / NomadSoul1

Godišnji izveštaj o stanju u domaćoj gejming industriji koji kreira i objavljuje SGA (Serbian Games Association) pokazuje da je domaći gejming ekosistem nastavio stabilan napredak i u toku prethodne godine.

Prihod 15 najuspešnjih gejming kompanija Srbije je u 2022. iznosio 150 miliona evra, što je oko 10 odsto više nego godinu ranije.  U Srbiji radi više od 140 gejming kompanija, studija i timova koji rade aktivnio na razvoju video igara, koji zapošljavanju više od 2.500 ljudi, rekla je izvršna menadžerka SGA Srbije Kristina Janković Obućina, prenosi agencija Beta.

U toku 2022. godine igre pravljene u Srbiji na globalnom nivou preuzete su 100 miliona puta a ovaj gejming ekosistem čini ukupno 140 kompanija, studija i timova, prenela je Netokracija. Takođe, u toku prethodne godine objavljena je 51 igra, dok se čak 94 se trenutno nalazi u razvoju.

Kako pokazuje novi izveštaj, da bi se ovi rezultati ostvarili domaćoj gejming industriji bilo je potrebno 330 novih talenata, dok su 30% zaposlenih u celokupnoj industriji činile su žene – daleko iznad globalnog proseka. Još jedan ohrabrujući podatak pokazuje i da polovinu svih vodećih pozicija drže pripadnice ženskog pola.

Podaci do kojih je došao SGA pokazuju i da velika većina kompanija i studija najviše zarađuje kroz direktnu prodaju, što znači da su igre dovoljno uspešne da obezbede nezavisnost studija, širenje tima i rad na novim projektima.

Glavni razvojni centri ostali su Beograd, Novi Sad i Niš, a najtraženije pozicije su producenti, menadžeri i stručnjaci za monetizaciju. Prosečna igra nastala u Srbiji u toku 2022. je casual ili akcioni F2P mobilni naslov sa ad monetizacijom, nastao za oko godinu dana, na kojem je radio tim od 10 ljudi, najčešće pravljen u Unity-ju.

Najveći broj timova do sada priprema aplikacije za lokalne i evropske fondove. Većina ispitanika i ove godine kao najveće prepreke u poslovanju navodi nedostatak prilika za finansiranje, visoke poreze, kompleksne birokratske procedure.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde