Jedan od svetskih lidera u proizvodnji auto-delova stiže u BiH

Foto: Envato Elements / saoirse2010

Nemačka kompanija Mubea, jedan od svetskih lidera u proizvodnji komponenti za automobilsku industriju, priprema pokretanje proizvodnje u Bosni i Hercegovini, tačnije u Derventi.

Ovu informaciju je ekskluzivno za BiznisInfo.ba potvrdio Kristijan Karius, direktor korporativnog razvoja i poslova s vladom u ovom nemačkom gigantu.

Mubea je vlasnička porodična kompanija osnovana 1916. godine i eksperti su za lake automobilske komponente. Ima više od 17.000 zaposlenih na 54 lokacije.

Kako BiznisInfo.ba navodi kompanija je već registrovana u BiH i trenutno već ima 90 zaposlenih. Početak proizvodnje u Derventi planiran je za početak 2025. godine.

Na taj način nemački div želi ispoštovati rokove koje ima prema svojim kupcima u vezi s isporukama.

Za osam godina 38 miliona evra investicija

Kompanije je ranije planirala da otvori proizvodni pogon u Prnjavoru, ali Karius je otkrio da zapravo pripremaju start proizvodnje u Derventi.

“To ne znači da smo zaustavili sve oko Prnjavora, ali u ovom momentu radimo na pokretanju proizvodnje u Derventi”, rekao je.

Na pitanje šta će biti sa investicijom u Prnjavoru o kojoj se ranije govorilo, odgovorio je: “Budućnost je otvorena”.

“Trenutno imamo 90 ljudi zaposlenih. Ako se stvari budu dobro razvijale, očekujemo da do 2030. ili 2032. dođemo do broja od 1.000,” rekao je.

Kako saznaje portal, planirani iznos koji ova kompanija planira da investira u BiH u narednih osam godina je oko 38 miliona evra.

Inače, pokretanje proizvodnje auto delova u BiH nadovezaće se na slične pogone koje kompanija ima u Austriji, Češkoj Republici i Maroku.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde