Kina sprema novi investicioni fond: Milijarde u industriju čipova

Foto: Envato Elements / thichaa

Kina je spremna da pokrene novi investicioni fond koji podržava država i koji ima za cilj da prikupi oko 40 milijardi dolara za svoj sektor poluprovodnika, javila je agencija Reuters.

To će verovatno biti najveći od tri fonda koje je pokrenuo Kineski investicioni fond za industriju integrisanih kola, takođe poznat kao “Veliki fond”.

Njegov cilj od 300 milijardi juana (41 milijardu dolara) nadmašuje slična sredstva u 2014. i 2019. godini, koja su, prema vladinim izveštajima, prikupila 138,7 milijardi juana, odnosno 200 milijardi juana.

Jedna od glavnih oblasti ulaganja biće oprema za proizvodnju čipova, navode izvori agencije.

Predsednik Kine Si Đinping dugo je naglašavao potrebu da Kina ostvari samostalnost u ovom sektoru, a ta potreba je postala još hitnija nakon što je Vašington uveo niz mera za kontrolu izvoza u poslednjih nekoliko godina.

U oktobru, SAD su uvele sveobuhvatan paket sankcija kojim je Kini smanjen pristup naprednoj opremi za proizvodnju čipova i SAD. Japan i Holandija preduzeli su slične korake.

Borba kineske industrije čipova

Proces prikupljanja sredstava će verovatno potrajati mesecima i nije odmah jasno kada će treći fond biti pokrenut ili da li će biti unete dalje izmene u plan.

Oni koji su podržali prethodna dva fonda “Velikog fonda” uključuju ministarstvo finansija i državne entitete su China Development Bank Capital, China National Tobacco Corporation i China Telecom.

Tokom godina, “Veliki fond” je obezbedio finansiranje dve najveće kineske livnice čipova, Semiconductor Manufacturing International Corporation (0981.HK) i Hua Hong Semiconductor (688347.SS), kao i Yangtze Memory Technologies, ​​proizvođača fleš memorije i jedan broj manjih preduzeća i fondova.

Uprkos tim investicijama, kineska industrija čipova se bori da igra vodeću ulogu u globalnom lancu snabdevanja, posebno za napredne čipove.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde