Kina testira digitalni juan

Redakcija
Redakcija
Bonitet.com

Poslednji članci iz ove rubrike

Tokom prošle i početkom ove godine, Kina je sprovodila velika testiranja svoje digitalne valute koja bi u skorijoj budućnosti trebalo da postane jedino službeno sredstvo plaćanja u toj zemlji.

Nakon što su 10 miliona digitalnih juana podelili na 500.000 stanovnika Šenžena i još nekoliko velikih gradova u kojima je bilo moguće plaćati različitu robu i usluge digitalnom valutom, Kinezi u igru uvode i velike tehnološke kompanije, pa će zaposleni u korporaciji JD.com, najvećoj kineskoj online maloprodaji koja se nadmeće sa Alibabom, uskoro dobiti platu u digitalnom juanu.

Kineska digitalna valuta razvija se u saradnji državnih organa, komercijalnih banaka, pružalaca tehnoloških usluga i velikih tehnoloških komapnija. Za razliku od kriptovaluta poput bitcoina, kineski digitalni novac nije razvijen sa ciljem da se ne može pratiti, već je ideja kineskih vlasti da lakše omoguće uvid u cirkulaciju centralnoj kineskoj banci i drugim državnim finansijskim institucijama.

Digitalni novčanici koji podržavaju digitalni juan su uveliko predstavljeni, te se može reći da je sve spremno za sledeću fazu digitalitacije Kine, koja bi uskoro mogla u potpunosti da izbaci klasični novac, prenosi SEEbiz.

Preporučujemo

Pratite nas