Kineski startap sa američke „crne liste“ ipak izlazi na berzu

PRATITE NAS

Poslednji članci iz ove rubrike

Kineski startap za veštačku inteligenciju SenseTime Group ponovo je pokrenuo prodaju akcija na berzi u  Hongkongu vrednu 767 miliona dolara.

Prošle nedelje akcije su povučene pošto je američkim državljanima zabranjeno da ulažu u firmu. To je još jedan vid tenzija između Vašingtona i Pekinga. Američka administracija optužila je SenseTime za razvoj softvera za prepoznavanje lica za određivanje etničke pripadnosti ljudi, sa fokusom na identifikaciji Ujgura, muslimanske manjine u Kini.

Planirano uvrštavanje na berzu je odloženo prošle nedelje nakon što je Ministarstvo finansija SAD stavilo SenseTime na listu „kineskih kompanija vojno-industrijskog kompleksa“, koja zabranjuje Amerikancima da ulažu u određene firme.

SenseTime je negirao navode američke vlade: „Proizvodi i usluge naše grupe namenjeni su za civilnu i komercijalnu upotrebu, a ne za bilo kakvu vojnu primenu“.

Kompanija je takođe saopštila da, iako zabrana ulaganja Vašingtona nije izazvala nikakve probleme u njenom poslovanju, nedostatak američkih investitora mogao bi uticati na njenu sposobnost da prikupi sredstva.

Akcijama kompanije trebalo bi da počne da se trguje na berzi u Hongkongu 30. decembra.

Komentari

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

Preporučujemo