Ko su ‘zilenijalci’?

Foto: Envato Elements / gstockstudio

Ključne tačke
  • Nazvana “zilenijalci” ili “zenijalci” (zillennials), ova grupa od otprilike 30 miliona potrošača samo u SAD uključuje sve one koji su rođeni između 1990. i 2000.
  • Analitičari Morgan Stanley-a nedavno su napisali da mladi potrošači koji žive sa svojim roditeljima pomažu u podsticanju luksuznog buma.
  •  “Ne plaćaju komunalije, stanarinu ili hipoteku”.

Moćna mikro-generacija je u usponu, a trgovci počinju da se bore za njene prihode.

Nazvana “zilenijalci” ili “zenijalci” (zillennials), ova grupa od otprilike 30 miliona potrošača samo u SAD uključuje sve one koji su rođeni između 1990. i 2000. – na samom pragu milenijuma i generacije Z. Ali ono što zilenijalce čini jedinstvenim od njihovih starijih i mlađih vršnjaka je njihova potrošačka moć, prema nedavnom izveštaju publikacije za finansijske usluge PYMNTS, prenosi Investitor.me.

Zilenijalci podstiču luksuzni bum

PYMNTS procenjuje da oko trećine zilenijalaca, ili oko 11 miliona ljudi, i dalje živi sa članovima porodice. Američki biro za popis stanovništva procenjuje da je taj udeo još veći – nedavni podaci pokazuju da oko 48% Amerikanaca između 18 i 29 godina živi sa roditeljima.

To znači da veliki deo mladih potrošača ne plaća stanarinu ili hipoteku. Dodajte to njihovom stalnom prihodu i činjenici da su odrasli na internetu, i zilenijalci postaju pametni kupci sa puno raspoloživog novca.

I troše ga na luksuzne proizvode. Analitičari Morgan Stanley-a nedavno su napisali da mladi potrošači koji žive sa svojim roditeljima pomažu u podsticanju luksuznog buma jer štede na računima i potrepštinama poput namirnica.

Analitičari su taj trend nazvali “fundamentalno pozitivnim za industriju”.

‘Progutali’ dva miliona pari Nike patika

Očekuje se da će luksuzno tržište porasti za 21% u 2023. godini, podstaknuto velikim delom potrošnjom mladih kupaca koji počinju da kupuju luksuzne proizvode tri do pet godina ranije od prethodnih generacija, prema nedavnom izveštaju konsultantske kuće za menadžment Bain & Company. U stvari, očekuje se da će milenijalci i generacija Z činiti 70% kupaca luksuznih proizvoda širom sveta do 2025. godine – u 2019. oni su činili samo 44% tržišta, objavio je Quartz, pozivajući se na podatke Baina.

Izvršni direktor Nike-a Džon Donahju rekao je na CNBC-jevom “Closing Bellu” ovog meseca da je brend “stvarno fokusiran” na privlačenje mladih potrošača upravo sada, jer žele “najinovativnije proizvode i žele brendove koji su globalno relevantni”.

JD Sports, koji poseduje lance prodavnica patika kao što je Finish Line, nedavno je rekao da su mladi potrošači povećali prazničnu prodaju za 20% jer su “progutali” više od dva miliona pari Nike Air Force 1s, osnovnog proizvoda generacije Z koji košta oko 110 dolara.

“Mislim da je kupovna moć naših kupaca mnogo veća nego što je bila”, rekao je novinarima izvršni direktor JD Sports Redžis Šulc, prenosi Reuters . “Ne plaćaju komunalije, stanarinu ili hipoteku”.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde