Koliko su nemačke firme naučile iz vezivanja za Rusiju?

Foto: Uwe Anspach/dpa

Nemačka preduzeća ni godinu dana od početka ruske agresije na Ukrajinu nisu u značajnijoj meri smanjila zavisnost od pojedinih tržišta, rekao je vršilac dužnosti predsednika Instituta za svetsku privredu IfW iz Kila Holger Gerg.

„Postoji raskorak između onog što se čuje i što se priča i onog što preduzeća već sada rade,“ rekao je Gerg za agenciju dpa.

Gerg je objasnio da se na osnovu postojećih podataka još ne može mnogo govoriti o nekakvoj diverzifikaciji. 

Najnovije najave milijarde evra teških ulaganja kompanija kao što su BASF i Bosch u Kini takođe ne ukazuju na nekakvo povlačenje iz te zemlje, rekao je Gerg.

Razlog, prema njegovoj oceni, može da bude i to što se strateške odluke odlažu zbog aktuelne krize. „A možda je stvar i u tome što problemi za pojedinačna preduzeća ipak nisu tako veliki kao što se pretpostavlja,“ dodao je Gerg.

Ipak, mnogim firmama je s ratom u Ukrajini postalo jasno da moraju da preispitaju svoju zavisnost i svoje lance snabdevanja.

Gerg je napomenuo da sada svi govore o diverzifikaciji rizika, o tome da se proizvodnja dovede malo bliže Evropi. „Ta svest pre tri godine nije bila tako izražena kao sada,“ rekao je Gerg.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde