Konkurenti dogovarali cenu kafe u Srbiji?

U jeku priče o poskupljenju kafe u Srbiji Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) objavila je da pokreće postupak ispitivanja povrede konkurencije upravo u ovom sektoru.

Naime, danima čitamo o tome da cena kafe skače od oktobra za deset odsto, a da nas nova poskupljenja ovog proizvoda očekuju i naredne godine. 

Kao razlog poskupljenjima navode se nepovoljni klimatski uslovi koji su oštetili ovogodišnje useve u zemljama koje su najveći proizvođači kafe, posebno u Brazilu, posle čega je drastično skočila cena na svetskim berzama. 

Usled ovih dešavanja, mediji saznaju da je KZK pokreće postupak ispitivanja povrede konkurencije, u kome se kako piše Danas, navodi da su “u prethodnih pet godina cene dva najjača proizvoda mlevene Grand gold kafe i Doncafe moment od 200 grama, nisu menjale sa cenama sirove kafe”. Oni navode da tako mlevena kafa u Srbiji nije pojeftinila ni kada je cena sirove kafe na svetskim berzama dostigla desetogodišnji minimum.

S druge strane utvrđeno je da je stepen korelacije cena ova dva proizvoda čak 80 odsto i da postoji „veoma visoka usklađenost kretanja cena ova dva proizvoda“.

Tržište kafe u Srbiji karakteriše to što dva proizvođača kontrolišu čak 80 odsto tržišnog kolača. Atlantic grupa drži brendove Grand kafu, Barcafe i Bonito, dok kompanija Strausss Adriatic drži Doncafe i Kafu C.

KZK je uočila da je početkom 2017. godine cena kafe kod oba proizvođača skočila naglo i simultano i posle se više nije značajnije smanjivala.

U tržišnoj utakmici kada bi pala cena sirovine, jedan od učesnika bi to iskoristio da nižom cenom pokuša da osvoji što veći deo tržišta.

Tokom 2017, 2018. i 2019. godine cena sirove kafe pala je na najniži nivo u prethodnih 10 godina, i tek 2021. godine se vratila na nivo iz 2017.

To nijedan od igrača nije iskoristio da spusti cene iako se prema godišnjem izveštaju za 2017. godinu Strauss Adriatic kompanije navodi da je „na prodaju uticalo povećanje cene, posebno u prvom kvartalu, uprkos trendu preferencija potrošača da kupuju jeftinije brendove kafe i erozije cena zbog oštre konkurencije“.

KZK je primetila i da prema iskazima predstavnika obe kompanije cena sirove kafe učestvuje sa preko 90 odsto u formiranju cene finalnog proizvoda, ali i usklađenost izjava predstavnika obe kompanije u pogledu budućeg kretanja cena.

Zbog svega ovoga KZK je zaključila da dve najveće kompanije na tržištu kafe najranije od 2017. do 2020, a moguće i kasnije, usaglašavaju poslovne strategije u vezi sa cenama mlevene kafe.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde