Kostić najveći deoničar Addiko Bank AG

Foto: MK Group

Prvi čovek MK Group Miodrag Kostić, jedan od najbogatijih građana Srbije, postao je najveći akcionar Addiko Banke AG sa sedištem u Austriji, koja posluje na šest tržišta jugoistočne Evrope.

Kako je javila Bloomberg Adria, Kostić je vlasnik 1.947.901 akcije, što predstavlja udeo od 9,99 odsto akcija Addiko Bank AG. Vrednost ovog udela se procenjuje na 25,13 miliona evra.

Kostić je ušao u vlasništvo Addiko Banke kupovinom više od 1,1 milion akcija početkom ove godine,a sada sada je najveći akcionar banke od javno dostupnih izlistanih deonica koje čine 79 odsto od ukupnog broja.

Kostić ima više akcija od DDM Holding AG, European Bank for Reconstruction, Wellington Management Group, Daniel Jelitzka, Winegg Realitaeten GmbH i Credit Suisse.

Kako je portal Indikator.ba pisao Addiko Bank AG iz Austrije planira da pokrene ponudu za preuzimanje Addiko Bank d.d. Sarajevo. Addiko Bank AG trenutno poseduje 532.492 deonica, što predstavlja 99,9985 odsto udela sarajevske podružnice. Ponuda za preuzimanje odnosiće se na preostalih osam deonica koje su u vlasništvu nekoliko preduzeća.

Miodrag Kostić je na listi Nedeljnika drugi najbogatiji čovek u regionu. MK Group ima u vlasništvu AIK banku, slovenačku Gorenjsku banku a krajem 2021. godine kupuje i filijale ruske banke Sberbanka u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i Mađarskoj.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde