Loša vest za ’elektronske čitače’: Bolje pamtite ako čitate sa papira i to zbog disanja

Istraživanja koja se bave boljim razumevanjem i pamćenjem pročitanog sadržaja, kažu:

Čitajte sa papira, ne sa monitora.

Ovo je preporuka naučnika ukoliko želite da bolje razumete i zapamtite napisano.

Monitor protiv papira

Godinama unazad, od kako su elektronski uređaji postali deo svačije stvarnosti, izvor informacija i ’prozor u svet’, podrazumeva se i čitanje različitih sadržaja, različitih dužina i to sa monitora. Tu je i izum Kindl kao dodatna podrška čitačima koji su stari (novi) ljubitelji knjiga.

Sadržaj ispisan na papiru prastari je izum i verovatno najveća civilizacijska tekovina.

Borba monitor protiv knjiga na papiru uveliko traje i trajaće.

Mnogo je naučnih pokušaja da se pronađu razlozi zašto čovek bolje razume pročitano sa papira nego sa ekrana. Još nema konsenzusa.

Obmanjeni elektronski čitači

Jedni su poreklo problema tražili u prirodnoj vizuelnoj čovekovoj sposobnosti da dok čita sa monitora, ima potrebu da pretražuje dalje ili obavlja više zadataka u isto vreme. ’Digitalna ometenost’ tako parira pažnji usmerenoj na papir gde je deo teksta uvek na istom mestu, ne pomera se. Čovek nema potrebu za još nekim zadatkom.

Postoji još jedna ’psihološka varka’ do koje su naučnici došli, a to je da ’elektronski čitači’ neverovatno sebe obmanjuju. Oni precenjuju svoj nivo razumevanja pročitanog, pa i ne ulažu toliko truda u sam čin čitanja.

Bolje pamtite sa papira

Nedavna studija koja je izvedena na Medicinskom fakultetu Univerziteta Šova u Tokiju ponudila je pre svega zanimljivo objašnjenje zašto je bolje razumevanje kada se čita tekst napisan na papiru.

U pitanju je disanje. Tačnije, uzdah.

Ukratko, japanski naučnici su došli do sledećih rezultata:

  • Kada čitate, bilo sa ekrana, bilo sa papira, udišete i izdišete manju količinu vazduha. Dišete brzo i plitko. A što se prefrotalnog dela mozga tiče i njegove aktivnosti za vreme čitanja, ona je povećana. Ovo je deo kore velikog mozga u kome su neki od centara za misaone procese kao što je pamćenje.
  • Ali, kada čitate sa papira, više puta udahnete nego kada čitate isti sadržaj sa ekrana. Čitanje sa elektronskih uređaja ometa udisanje vazduha.
  • Uz ovu razliku u disanju, ekipa naučnika je zabeležila i razliku u moždanoj aktivnosti za vreme čitanja.
    • Kada čitate sa pametnog telefona, vaš prefrontalni mozak radi prekomerno ili ’akutno’. Kada se ovakva moždana aktivnost udruži da manjim brojem udaha, opadne razumevanje pročitanog.
    • Kada čitate sa papira, vaše koginitivno opterećenje je umereno koje i povećava broj udisaja i kontrolu prefrontalne moždane aktivnosti.

Krivo je plavo svetlo

Kada su naučnici tražili razloge zašto je disanje inhibirano uz prekomernu moždanu aktivnost dok se čita sa ekrana, identifikovali su mogućeg krivca.

Plavo svetlo koje emituju elektronski ekrani izazivaju prinudnu trajnu pažnju. Možda ta stalna pažnja koja se zahteva za čitanje sa pametnog telefona zapravo ometa disanje i dovodi do prekomerne moždane aktivnosti. Na kraju dobijete ovakav rezultat – lošije razumete pročitan tekst.

Ako ste već prinuđeni da više čitate sa ekrana, onda bar s vremena na vreme zastanite i dišite duboko. „Uzdah može da bude ključ za bolje razumevanje pričitanog sadržaja“, kažu japanski naučnici sa Univerziteta Šova.

https://bonitet.com/ubedljiv-i-siguran-znak-da-ste-veoma-inteligentni/

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde