Milano – grad u rukama milijardera

Foto: Envato Elements / erika8213

Ključne tačke
  • Italijanski Milano, koji je postao meka za milijardere i bankare koji su nakon Brexita počeli da se sele u Evropu, jednom je radio na imidžu grada kao poželjnog za super bogate.
  • Gradonačelnik Đuzepe Sala, jedan od arhitekata ‘luksuznog’ Milana, rekao je da su mere uspešne u privlačenju novih stanovnika, što je dobro za privredu grada, ali da postoje problemi koji trebaju da budu rešeni.
  • Milijardere je u njegov grad privukla jedinstvena stopa poreza na dohodak i velike mogućnosti za umanjenje poreske osnovice koje nudi ‘flat tax’.

Prošle nedelje, pisali smo o problemima lokalaca u francuskom letovalištu Sen Tropeu sa super bogatima. Čini se ipak da oni nisu jedini grad u Evropi koji se suočava sa sličnom situacijom. ‘Ugroženi’ su i veći gradovi.

Italijanski Milano, koji je postao meka za milijardere i bankare koji su nakon Brexita počeli da se sele u Evropu, jednom je radio na imidžu grada kao poželjnog za super bogate. Sada im se to obija o glavu.

Iako bogati stanovnici donose velike poreske prihode i otvaraju radna mesta, takođe pridonose višim životnim troškovima i povećavaju jaz između grada i ostatka Italije. Cene nekretnina u Milanu sada su znatno više nego drugde u zemlji, a najam stana za trećinu je skuplji nego u Rimu, piše tportal.

Milano, ‘flax tax’ i srećni milijarderi

Pored bankara, koji su se premestili u grad zbog Brexita, bogati stranci privučeni su velikodušnim poreskim olakšicama. Gradonačelnik Đuzepe Sala, jedan od arhitekata ‘luksuznog’ Milana, rekao je da su mere uspešne u privlačenju novih stanovnika, što je dobro za privredu grada. Ali da postoje problemi koji trebaju da budu rešeni.

‘Ponekad milijarderi ne žive ideju zajednice’, rekao je Sala u intervjuu za Bloomberg. ‘Srećni su ovde. Žive u vrlo živahnom, jednostavnom i malom gradu. Ali mi bismo voleli da vidimo i dobijemo nešto zauzvrat’, kaže sad Sala.

Milijardere je u njegov grad privukla jedinstvena stopa poreza na dohodak i velike mogućnosti za umanjenje poreske osnovice koje nudi ‘flat tax’. Stanovništvo je poraslo za četiri odsto u zadnjih sedam godina i u samom gradu sad živi oko 1,4 miliona ljudi. Među njima je velik broj onih koji su za pojmove prosečnog Italijana jako bogati.

Posledice

Novi stanovnici Milana uglavnom su Italijani koji su ranije zbog posla živeli u inostranstvu, Nemci, Francuzi te ljudi s Bliskog istoka i iz Južne Amerike. Često su to viši menadžeri koji u Milanu uspostavljaju operacije za poslovanje u celoj Italiji i EU ili upravljaju bogatstvima bogatih porodica.

A posledice su velike. Stanovništvo grada od milijardera nema puno koristi, a cene nekretnina skočile 43 odsto u zadnjih pet godina. Mnogima je zato postalo nemoguće da kupe stan. Prosečan iznos najma stana u užem gradskom centru iznosi oko 50 evra po kvadratu, a prodaju se po cenama koje dosežu i do 16.000 evra po kvadratu.

Studenti i radnici su posebno pogođeni poskupljenjima u Milanu i već mesecima protestuju zbog toga. Rastući troškovi takođe utiču na komunalne usluge jer je sve teže pronaći kvalifikovanu radnu snagu.

Nejednakosti u Milanu rastu, raste prosečni dohodak ali i broj onih koji su platom ne mogu da pokriju svoje troškove.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde