Milijarder najavljuje – „svaka vlada imaće suvereni „oblak““. Pominje i Srbiju

Foto: Oracle

Osnivač kompanije Oracle-a Lari Elison, koji je danas predsednik i glavni tehnološki direktor, vidi novu priliku za kompanije kada je biznis u pitanju.

To više nisu druge kompanije, već države.

Kako primećuje, nacionalne i državne vladine aplikacije pokreću na platformama kao što je Oracle Cloud Infrastructure u mnogo većoj meri nego ranije.

„Razgovaramo o osvajanju poslova sa kompanijama. Po prvi put počinjemo da osvajamo poslove za zemlje“, rekao je Elison. „Imamo nekoliko zemalja u kojima pregovaramo.”

Svaka vlada, suvereni “oblak”

Velike tehnološke kompanije koje se bore za velike vladine ugovore u cloud-u nisu ništa novo. Microsoft i Amazon su vodili dugu bitku oko ugovora u cloud-u sa američkim Ministarstvom odbrane, a oba igrača, kao i Oracle i Google, završili su na ugovoru vrednom 9 milijardi dolara 2022.

Ali Elison kaže da će „skoro svaka vlada želeti suvereni “oblak”“, prenosi CNBC.

Oracle takve poslove ima u Albaniji i Srbiji.

Osam godina za Srbiju

 “Srbiji je trebalo osam godina da uskladi svoje zakone da bi mogla da uđe u EU“, rekao je Elison. „Albanija se suočava sa istom stvari, ali sa generativnom veštačkom inteligencijom možemo pročitati ceo korpus albanskih zakona i zapravo uskladiti njihove zakone sa EU za verovatno više od 18 meseci do dve godine,” kaže osnivač kompanije Oracle koji je prema najnovijoj Forbes listi peti najbogatiji čovek na svetu.

Da podsetimo, Srbija je postala prva zemlja u centralno-istočnoj Evropi, a druga u Evropi posle Velike Britanije koja je uspostavila Državnu Oracle Cloud infrastrukturu.

U pitanju je konsolidaciju baza podataka i softverskih proizvoda na kojima se zasnivaju neke od najbitnijih evidencija u Srbiji – registar građana, ličnih karti, adresnih podataka, sistem za objedinjavanje i razmenu podataka unutar državnih organa i mnogih drugih.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde