MOL: Hernadi još jednom oslobođen optužbe za korupciju

Povodom odluke Međunarodnog centra za rešavanje investicionih sporova (ICSID) u sporu između MOL Plc i Republike Hrvatske, oglasila se kompanija MOL.

Prenosimo saopštenje u celosti.

“Međunarodni centar za rešavanje investicionih sporova (ICSID), arbitražni sud Svetske banke sa sedištem u Vašingtonu, doneo je svoje konačne presude u sporu između MOL Plc i Republike Hrvatske koja je obrazložena na 216 strana. Tako je sada konačno okončan arbitražni slučaj započet 2013. godine. Presudom je utvrđeno da je MOL preovlađujuća strana u arbitraži. Arbitražni sud je MOL-u dosudio preko 235 miliona dolara uključujući kamatu.

O centralnom pitanju u arbitraži u vezi sa navodima Hrvatske da su određeni sporazumi koje je hrvatska Vlada odobrila 2009. pribavljeni korupcijom, u Odluci se jasno i nedvosmisleno navodi da se, na osnovu obimnih dokaza koje su arbitri analizirali, optužbe Hrvatske za mito odbacuju. Odluka arbitražnog suda sa sedištem u Vašingtonu znači da je, ponovo, međunarodno telo koje se sastoji od vrhunskih i iskusnih donosilaca odluka, utvrdilo da ni MOL ni njegov predsednik i izvršni direktor Žolt Hernadi nisu bili uključeni u bilo kakve koruptivne aktivnosti kako Hrvatska tvrdi od 2011.

Tokom osmogodišnje arbitraže, tročlani arbitražni sud je pregledao sve ključne dokaze, uključujući dokaze koje je Hrvatska iznela na nedavnom suđenju u Zagrebu koje je dovelo do osuđujuće presude generalnom direktoru i predsedniku MOL-a i bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu.Među dokazima su iskazi desetina svedoka, desetine hiljada dokumenata i mišljenja međunarodno priznatih stručnjaka. Hrvatska je u arbitraži, kao I u krivičnom postupku u Zagrebu, tvrdila da dokazi koje je izvela utvrđuju mito i korupciju. Kao i arbitri u ranijoj arbitraži UNCITRAL koja je okončana u decembru 2016. godine, arbitri ICSID-a su se jednoglasno složili da nije bilo mita i korupcije.

Odbacujući hrvatske optužbe za podmićivanje, arbitri su detaljno ispitali iskaze ključnog svedoka Hrvatske Roberta Ježića. U svakom aspektu Ježićevog svedočenja, arbitri su ga smatrali kontradiktornim, izbegavajućim i neistinitim. Arbitri su izrazili jake sumnje u pouzdanost i istinitost svedoka tokom procesa rešavanja spora, kao i krivičnog procesa u Zagrebu. Podržali su jednoglasno mišljenje arbitara UNCITRAL-a da se Ježić mora smatrati potpuno nepouzdanim svedokom čije svedočenje ne može da prihvati nijedan nadležni sud ili donosilac odluke. Nepouzdanim su arbitri ocenili i svedočenje švajcarskog poreskog savetnika, koji je bio drugi glavni svedok Hrvatske u krivičnom postupku u Zagrebu.

Presuda označava kraj dugog međunarodnog pravnog spora. Osim u Hrvatskoj, svi sudovi i tužilaštva su došli do istog zaključka: da nije bilo korupcije.

U decembru 2016. Komisija Ujedinjenih nacija za međunarodno trgovinsko pravo (UNCITRAL) presudila je u korist MOL-a. Prema arbitražnom sudu, Hrvatska nije mogla da pruži dokaze za optužbe za korupciju, dok je krunskom svedoku utvrđeno da nije kredibilan.

Ustavni sud Hrvatske utvrdio je teške povrede prava u hrvatskim pravosudnim postupcima.

Kao posledica utvrđivanja činjenice da nije bilo korupcije, ICSID tribunal je takođe doneo odluku o odštetnim zahtevima koje je podneo MOL. Presudom ICSID-a utvrđeno je da hrvatska vlada nije preuzela poslove trgovine gasom (PP) Ine uprkos ugovornoj obavezi da to učini, čime je Ini, a time indirektno MOL-u, naneta šteta od 167,84 miliona dolara.

Prema sudu, Hrvatska je nanela dodatnu štetu MOL-u prisiljavanjem na prodaju uskladištenog gasa kompanije PP, za šta je MOL-u dodeljeno 16,1 milion dolara. U presudi je utvrđeno da Hrvatska plati kamatu MOL-u i nadoknadi značajan deo njegovih troškova arbitraže. Ukupan iznos odštete MOL-u je oko 236 miliona dolara, uključujući kamatu. Kamata će nastaviti da se obračunava na ovaj iznos sve dok Hrvatska ne isplati dosuđene iznose. Kako je MOL bio i pobednik u arbitraži, Tribunal je takođe odlučio da Hrvatska plati većinu troškova postupka.

Nekoliko dodatnih tužbi MOL-a arbitri su odbili iz tehničkih razloga.

Hrvatska je potpisnica međunarodnog ugovora kojim je uspostavljen ICSID. Prema svojim međunarodnim zakonskim obavezama i hrvatskim zakonima, Hrvatska je dužna da poštuje odluke arbitara kao da su odluke najviših hrvatskih sudova.”

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde