NBS: Vrhunac inflacije očekujemo u septembru

Inflacija u Srbiji prema projekcijama Narodne banke Srbije (NBS) vrhunac će dostići u septembru, kada će iznositi 14 odsto, dok se na nivou godine očekuje prosečna inflacija između 11 i 11,5 odsto.

Inflacija će se smanjivati od oktobra i ući u granice cilja u prvoj polovini 2024. godine, piše u Izveštaju o inflaciji, koji se može naći na sajtu NBS.

„Pod uticajem visokih troškovnih pritisaka pretežno iz međunarodnog okruženja i inflacija u Srbiji nastavila je da se kreće uzlaznom putanjom i u julu je iznosila 12,8 odsto međugodišnje, od čega je oko 70 odsto doprinosa poticalo od rasta cena hrane i energenata“, kazala je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Inflacija raste iznad očekivanja

Ona je podsetila da je u periodu od prethodnog izveštaja inflacija u većini zemalja nastavila je da raste iznad očekivanja, na šta se pre svega odražava rast cena energenata i hrane, koji je dodatno intenziviran izbijanjem konflikta u Ukrajini.

„U pojedinim zemljama na rast inflacije utiču i pregrejana domaća tražnja i faktori s tržišta rada. Pored toga, iako se smanjuju troškovi međunarodnog prekomorskog transporta, pritisci na globalnu inflaciju i dalje potiču od zastoja u globalnim lancima snabdevanja i nestašica pojedinih sirovina u proizvodnji“, kazala je Tabaković.

Ipak, kako je dodala, većina centralnih banaka i međunarodnih institucija ocenjuje da se u narednom periodu može očekivati postepeno smirivanje situacije na tržištima primarnih proizvoda, što bi trebalo da rezultira i postepenim usporavanjem globalne inflacije.

Neizvesnost projekcije

Prema njenim rečima, efekti geopolitičkih tenzija na svetske cene energenata i primarnih poljoprivrednih proizvoda i razmerama energetske krize, nije zabeležen još od sedamdesetih godina prošlog veka.

U izveštaju je istaknuto da je neizvesnost ostvarenja projekcije inflacije u Srbiji i dalje velika i da se ona najviše odnosi na faktore iz međunarodnog okruženja.

Iz NBS su naveli da se, kada je reč o domaćim faktorima, rizici projekcije u najvećoj meri odnose na ishod ovogodišnje poljoprivredne sezone, a takođe i kretanja u sektoru energetike, u pogledu obima proizvodnje uglja i električne energije na domaćem tržištu, kao i po kojim cenama će se uvoziti deo gasa iznad nivoa ugovorenog sa Rusijom, ali i eventialnih mera koje će Vlada Srbije preduzeti da bi obezbedila energetsku sigurnost na domaćem tržištu.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde