Nestašica litijuma već 2025?

Foto: Envato Elements / Fahroni

Svet bi mogao da se već 2025.godine suoči sa nestašicom litijuma jer potražnja za ovim metalom raste.

Ovo je predikcija jedne grupe analičara, dok druga grupa ne negira mogućnost nestašice, ali je vidi u dužem vremenskom roku.

BMI, istraživačka jedinica kompanije Fitch Solutions, bila je među onima koji su predvideli deficit snabdevanja litijumom do 2025. U nedavno objavljenom izveštaju, BMI je u velikoj meri pripisao deficit kineskoj potražnji za litijumom koja je veća od njene ponude.

„Očekujemo prosečni godišnji rast potražnje za litijumom u Kini za električna vozila od 20,4% godišnje tokom period od 2023. do 2032“, navodi se u izveštaju.

Nasuprot tome, kineska ponuda litijuma će porasti samo za 6% u istom periodu, saopštio je BMI, dodajući da ta stopa ne može zadovoljiti ni jednu trećinu predviđene potražnje.

Kina je treći najveći svetski proizvođač litijuma, koji je sastavni element baterija za električna vozila.

Rast ponude, ali i mnogo veći rast potražnje

Svet je 2021. proizveo 540.000 metričkih tona litijuma, a do 2030. Svetski ekonomski forum predviđa da će globalna potražnja dostići preko 3 miliona metričkih tona.

Prema predviđanjima S&P Global Commodity Insights-a, prodaja električnih vozila bi trebalo da dostigne 13,8 miliona u 2023. godini, ali će naknadno skočiti na više od 30 miliona do 2030. godine.

„U osnovi verujemo u nedostatak industrije litijuma. Mi, naravno, predviđamo rast ponude, ali će potražnja rasti mnogo bržim tempom“, rekla je Korin Blanšar, direktorka Deutsche Bank za istraživanje litijuma i čiste tehnologije.

Do kraja 2025. Blanšar vidi „skromni deficit“ od oko 40.000 do 60.000 tona ekvivalenta litijum karbonata, ali predviđa širi deficit koji će iznositi 768.000 tona do kraja 2030.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde