Njujork i dalje finansijski centar sveta

Foto: Envato Elements / ikostudio

Njujork je zadržao poziciju vodećeg finansijskog centra, dok je London na globalnoj lestvici potvrdio drugo mesto, nadmašivši Singapur i Hong Kong.

Njujork je u samom vrhu globalne lestvice od septembra 2018. godine, kada je Londonu preoteo vodeću poziciju, sa 763 novoostvarena boda, prema istraživanju koje obuhvata 121 finansijski centar i bazira se na 147 faktora, javlja Reuters, a prenosi Investitor.

London je ipak malo smanjio zaostatak za Njujorkom, dostigavši ​​744 boda, što će verovatno donekle stišati strah od konkurencije nakon izlaska Velike Britanije iz Evropske unije (EU). London je bio finansijski centar sveta do septembra 2018. godine.

Singapur je trenutno samo dva boda iza Londona, sa 742 boda, i tek za jedan bod bolji od Hong Konga, koji je zauzeo četvrto mesto, nagoveštavajući sve intenzivniju borbu za drugo mesto na globalnoj lestvici.

Londonski institut Z/Yen i China Development Institute sastavljaju indeks globalnih finansijskih centara svakih šest meseci, na osnovu podataka koje, između ostalih, objavljuju Svetska banka (SB), Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i Ujedinjene nacije (UN).

Finansijski centri u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) postigli su dobre rezultate, s obzirom na to da se njih pet svrstalo među vodećih deset u svetu, što odražava snagu američke privrede, naveli su autori istraživanja.

Oni su dodali da je Njujork zadržao vodeću poziciju i na odvojenim lestvicama finansijsko-tehnoloških kompanija, na kojoj je London takođe drugi, pretekavši San Francisko.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde