NLB Grupa poziva umetnike iz regiona da učestvuju na konkursu NLB MUZA

NLB Grupa poziva mlade multimedijalne umetnike iz Jugoistočne Evrope da do 21. marta 2024. godine pošalju svoje radove i učestvuju na međunarodnom javnom konkursu NLB Muza, u okviru kog će odabrani radovi biti izloženi u Galeriji Bankarium u Ljubljani.

Kako bi umetnici iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne Makedonije učestvovali na konkursu, potrebno je da pošalju svoje radove iz oblasti multimedijalne umetnosti koji su nastali u poslednih pet godina. Za prvu izložbu u Galeriji Bankarium u Ljubljani biće odabrano najviše pet umetničkih dela, a pobednički rad će biti otkupljen za SEE Art kolekciju NLB Gupe.

Kriterijumi za prijavu umetničkih dela je da se uklapaju u koncept kolekcije SEE Art i predstavljaju različite kulture, identitete i sećanja koja su vremenom oblikovala istoriju regiona Jugoistočne Evrope.

Cilj ove kolekcije je da unapredi razumevanje i poznavanje različitih kulturnih i društvenih sredina, promoviše toleranciju i raznolikost i podstiče nove održive ideje i dela putem raznovrsnih radova savremene umetnosti.

Radove će ocenjivati petočlana međunarodna stručna komisija u sledećem sastavu:

  • Maja Kolarić, istoričarka umetnosti, kustoskinja i direktorka Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, članica Umetničkog saveta NLB;
  • Mira Gačina, istoričarka umetnosti i kritičarka, kustoskinja, članica Umetničkog saveta NLB;
  • Ana Herman, menadžerka komunikacija u NLB-u;
  • Tevž Logar, nezavisni kustos, urednik i pisac, predsednik Umetničkog saveta NLB;
  • Matko Mioč, direktor, NLB kulturno nasleđe.

Kao vodeća bankarska i finansijska grupacija sa sedištem i isključivim strateškim fokusom na Jugoistočnu Evropu, NLB Grupa godinama unazad obezbeđuje značajnu podršku i pomoć regionalnoj kulturi i umetnosti. Kolekcija SEE Art, deo je programa NLB MUZA, u okviru kog NLB Grupa naručuje, otkupljuje, izlaže i promoviše dela savremene umetnosti i tako postaje njen glavni oslonac i partner u Jugoistočnoj Evropi. Više informacija o međunarodnom javnom konkursu se nalazi na adresi https://www.nlb.si/intersection.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde