Novo globalno tržište u koje ulaze i naftni giganti

Imajući u vidu da države, korporacije i nevladine organizacije sve više ulažu u projekte za zaštitu životne sredine, bilo je samo pitanje vremena kada će emisije ugljen-dioksida postati unosan posao, piše portal OilPrice.com i ocenjuje da bi tržište dozvola za emisije moglo nadmašiti vrednost tržišta nafte.

Sistem trgovanja emisijama (ETS) prvo je uspostavljen u Evropskoj uniji. Sada i Kina ima svoje tržište emisija ugljen-dioksida, a druge zemlje, poput Australije, koriste različite pristupe trgovanju emisijama ugljenika koji pretvaraju u robu, prenose Biznis i finansije.

Mogućnosti za zaradu su velike. Prema analizi Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), emisije ugljenika, kojima se trenutno trguje po ceni od oko 60 američkih dolara po toni na ETS-u, sigurno će porasti na 147 dolara po toni. Takav rast je neminovan, kako bi se dostigli ciljevi o nultim emisijama u predviđenom roku, pa ne čudi da trgovci robom sve više ulaze na ovo, novo globalno tržište.

Wall Street Journal (WSJ) objavio je prošle nedelje da su naftni giganti Shell i BP već izgradili značajne poslovne sektore za trgovinu ugljenikom. Njihovo poslovanje trenutno je usmereno na EU, zbog dobro razvijenog ETS tržišta.

Evropsko tržište emisija, zajedno s manjim, regionalnim tržištima emisija u Kaliforniji i Novom Zelandu, prošle godine je imalo obrt od preko 280 milijardi dolara, prenosi WSJ.

To je povećanje od 23 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a perspektive su još unosnije. Analitičari savetodavne energetske kompanije Wood Mackenzie izračunali su da bi globalno tržište emisija ugljen-dioksida moglo dostići vrednost od 22 biliona dolara do 2050. godine.

Prema procenama koje je izneo direktor sektora za trgovanje ugljenikom globalne trgovačke kompanije Trafigura, ovo tržište bi moglo premašiti veličinu tržišta nafte do 2030. godine, pa možda čak i do 2025. godine, ako propisi budu dovoljno oštri i počnu brzo da se primenjuju. Evropska unija već je u procesu proširenja ETS -a kako bi pokrila više industrija, primoravajući sve više kompanija da kupuju dozvole za emisije i da njima trguju.

U međuvremenu, cena ugljen-dioksida će verovatno dodatno rasti, pa nije preterano pretpostaviti da bi u daljoj budućnosti emisija ugljenika mogla postati čak deficitarna roba na tržištu, konstatuje OilPrice.com.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde